Bruce Jenner: olympijský vítěz, který se nechal přeoperovat na ženu

Desetiboj je obecně pokládaný za královskou atletickou disciplínu. Navíc výhradně mužskou, ženy soutěží jen v sedmiboji. Přesto existuje olympijský vítěz v desetiboji, který se po celý život cítil být ženou. Navzdory tomu, že byl třikrát ženatý a stal se otcem čtyř dětí. Narodil se jako William Bruce Jenner, ale od roku 2017 se oficiálně jmenuje Caitlyn Jennerová.

bruce jenner

Sportovní úspěchy

Bruce Jenner byl sportovcem od malička. Na vysoké škole získal fotbalové stipendium, ale s tímto sportem musel kvůli zranění kolene krátce poté skončit. Jen pro pořádek dodejme, že se jednalo o americký fotbal. Protože si však mladý Bruce nedovedl život bez sportu představit, krátce po vyléčení zranění si za fotbal našel náhradu, desetiboj. Hned ve svém prvním studentském závodě skončil na pátém místě.

Ještě předtím, než dokončil univerzitní studium tělovýchovy, se Bruce zúčastnil kvalifikačního závodu na olympijské hry v Mnichově v roce 1972. V této kvalifikaci ještě neuspěl. O čtyři roky později však ano, a tak se mohl zúčastnit olympiády v kanadském Montrealu.

Na nejprestižnějším sportovním klání se mu vedlo znamenitě, v deseti disciplínách zaznamenal hned osm osobních rekordů, získal zlatou medaili a stanovil nový světový rekord.

Další olympijské hry se konaly v Moskvě. Spojené státy se je rozhodly bojkotovat, a tak Bruce nedostal šanci svůj triumf obhájit. Přišel na nich také o světový rekord, o čtyři body ho překonal Brit Daley Thompson. Podle sportovních komentátorů měl přitom na olympiádě Bruce velkou šanci na vítězství, krátce před olympijskými hrami měl lepší formu než jeho konkurent.

Televizní celebrita

Na konci sedmdesátých let se začala psát nová kapitola Brucova života, ze sportovce se stala televizní celebrita. Nejprve začal vystupovat v populárních televizních show, jako byly America Alive! Postupně se začal objevovat také v televizních filmech či v seriálech. Z těch, které běžely i u nás, stojí za zmínku třeba To je vražda, napsala.

Po krátkém koketování s kariérou v motosportu se Bruce vrátil zpět do showbusinessu. Velkým průlomem pro něj byla svatba s Kris Kardashian, kterou si vzal v roce 1991. S matkou slavného klanu má Bruce dvě dcery, Kendall Jenner a Kylie Jenner. Celá rodina, tedy i dcery Kris z prvního manželství, se objevují v populárním pořadu Držte krok s Kardashians, který vysílá televize E! už od roku 2007.

Změna pohlaví

Bruce by zdaleka nebyl první a poslední celebritou, která si kvůli slávě pustí kamery až do svého soukromí. A v klanu Kardashian hrál v tomto ohledu Bruce druhé housle, zejména jeho nevlastní dcery byly v bulváru jako doma. Velký poprask však vyvolal jeho rozhovor s Diane Sawyerovou v roce 2015, ve kterém Bruce přiznal, že se od malička cítí být ženou. A že se chystá na operativní změnu pohlaví.

Celý proces trval dva roky. Z bývalého olympijského šampiona se po fyzické stránce stala žena v roce 2017. Mezitím pochopitelně došlo na rozvod s Kris Jenner. Bruce tak dnes vystupuje pod jménem Caitlyn Jenner, v češtině se občas používá přechýlený tvar Caitlyn Jennerová.

V atmosféře, která ohledně genderové identity panuje ve Spojených státech, vzbudila tato změna pohlaví velký ohlas a vrátila Caitlyn Jenner zpět na výsluní mezi největší celebrity dneška.

FOTO: en.wikipedia

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

Nejlépe placení čeští sportovci. Hokejisti, fotbalisti překvápení na konec

Myslíte, že by už měl Jaromír Jágr skončit? Existují dokonce mnohem starší sportovci. Rekordmanům je i přes 100 let!