Bourbon versus Skotská. Udělejte si v tom jasno!

Jak se ztrapnit v baru? Popleťte si bourbon s whisky a ještě machrujte na obsluhu, že něčemu tak primitivnímu, jako je chlast, rozumíte! Jestli fakt nechcete být za vola, musíte znát aspoň těchto 5 základních rozdílů mezi flaškami!

„Hele, kočko, dej mi nějakej bourbon. Třeba Chivase! Nebo ne, Johnnyho Walkera!“ Žádost podobnýho typu není v putyce vůbec výjimečná. A je jedno, jestli paříte na Stodolní nebo nějaký „no name ulici“. Plete si to totiž kde kdo. Titul před nebo za jménem nerozhoduje. A víte co? Vysvětlení existuje. A vlastně i malá omluva všech pijanů.

U piva je to jednodušší

Vyznat se v bourbonech a whiskách je na léta studia. Charakteristika jednotlivých druhů se liší od výrobce k výrobci, k mání je i míchaný bourbon a míchaná whisky, do toho každá země má tabulky na počet aromatických přísad, existují i lokální laskominy, jako třeba pure pot still neboli sladová whisky jakožto Irská specialita, někdy je název určen i podle sezony lahvování…

Poddruhů od každého druhu je fakt hodně, takže nikdy nikdo vám nemůže mít za zlý, když se v tý divočině budete ztrácet, ale… Když už si vyrazíte do baru, je ostuda neznat základní rozdíl mezi bourbonem a whisky, protože každá správná barmanka jedno od druhého rozezná. A vy?

5 základních rozdílů mezi jmenovanými druhy

  1. Bourbon se může vyrábět kdekoli na území Spojených států. Tak praví tamní zákony z roku 1941. Skotská zase výhradně na území Skotska, a to také podle zákonů skotského, potažmo britského zákona o skotské whisky z roku 1988 a 1990.
  2. Slad na výrobu bourbonu musí být kukuřičný minimálně z 50 procent (další zrno může být žito, pšenice a ječný slad.) Skotská má základ ze sladu ječného (zbytek může tvořit oves, žito nebo pšenice).
  3. Bourbon zraje v dubových sudech, které jsou uvnitř ožehnuté. Jedno zrání, jeden sud. Nelze ho použít opakovaně. Naproti tomu skotská se dává zásadně do sudů použitých (nejčastěji po bourbonu, sherry, skotské whisky, ale taky po portském, rumu či dokonce například po vínu cabernet sauvignon). Tvrdí se, že je to kvůli cukrům ze dřeva, které skotské dodají tu správnou chuť.
  4. Skotská whisky zraje minimálně 3 roky a jeden den, jak stanoví zákon, ale výrobci ji nechávají odležet zhruba 8 let a víc. Bourbon normu nemá, ale nejběžněji „odpočívá“ 4 roky.
  5. Bourbon se píše pořád stejně (a Four Roses zná každý), kdežto skotská může být whisky nebo whiskey. Jak to? Výraz whisky užívá Skotsko, Kanada (odtud pochází Crown Royal) a ostatní země, kdežto  laskomina vyrobená na území Irska (třeba Tullamore Dew) a Ameriky má v názvu přidané písmenko „e“, tedy whiskey. (Za všechny jmenujme Jack Daniel’s.)

Společný znak? Podávání!

Jak už to tak bývá, tak rozdíly vyvažují shodné znaky. Co spojuje „béčko“ a „wéčko“? Obojí by mělo mít pokojovou teplotu. Bourbon i whisky (whiskey) se neředí a nepodává na ledu. (Jakékoli ochlazení nápoje je nežádoucí.)

Pokud už opravdu není zbytí, lze si vypomoct trochou vlažné vody – ideálně odstáté kvůli pachuti chlóru, která by mohla nepříznivě ovlivnit chuť. (Samozřejmě, že když je panák součástí nějakého z míchaných nápojů, tak to neplatí.)

Další věc, která tyhle dvě dobroty přibližuje k sobě, je skleněná karafa. Ať bourbon nebo whisky, oběma to ve skle sluší, takže pokud i vy chcete zamachrovat na návštěvy, pořiďte si nějaký designový kousek. Vašemu domácímu baru to jedině prospěje. A při podávání si můžete prozpěvovat legendární song z filmu Limonádový Joe. Připomeňte si ho ve videu!

A co pijete vy? Rozeznáte rozdíl mezi bourbonem a skotskou?

Autor: Daniel

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Neuvěřitelné příhody řidičů alkoholiků

Jaký vám sedí alkohol? Otestujte se!