Batman slaví 80 let od svého vzniku. Co stálo za zrodem Temného rytíře a proč je nejlepší postavou DC Comics

Batman letos oslavuje 80. výročí od svého zrození. Spolu se Supermanem je hlavní hvězdou vydavatelství DC Comics, ale je to právě Temný rytíř, kdo je nejlepším koněm v jejich stáji. Společnosti doslova kryje záda i v nejtěžších dobách. Kdo stál za jeho zrodem a jak se během doby vyvíjela Batmanova historie?

Batman slaví 80 let od svého vzniku. Co stálo za zrodem Temného rytíře

Neexistuje nikdo, kdo by ho neznal. Batman byl vždy světovým fenoménem i mezi lidmi, kteří vůbec neznali komiksy, a to dávno před filmovým úspěchem Marvelu poslední dekády. Může za to několik úspěšných filmových zpracování, které maskovaný Bruce Wayne dostal. Batman je ale hrdinou i pro samotné vydavatelství DC Comics – v nejtěžších dobách to byl jenom on, kdo společnost udržel nad vodou, a to hned několikrát.

Gotham City dostalo ochránce za hranou zákona

Batman se zrodil o jednom víkendu v roce 1939 a na svědomí ho mají kreslíř Bob Kane a scénárista Max Fleischer. Dostali za úkol stvořit protějšek Supermana, který se objevil poprvé o rok dříve v časopisu Action Comics. Nový hrdina měl být temnější a chladnější. Oba autoři se pak rozhodli, že to bude muž bez superschopností. Zrodila se budoucí legenda, multimilionář Bruce Wayne, který se stal v útlém věku svědkem vraždy svých rodičů, aby později přísahal, že zasvětí život boji se zločinem ve městě Gotham. Zvolil si kostým netopýra, aby tak zaséval strach do srdcí kriminálníků.

Poprvé se Batman objevil v 27. čísle časopisu Detektive Comics v květnu roku 1939. Tento rok tak hrdina slaví 80. výročí. Jeho autoři Bob Kane a Max Fleischer byli přitom jen 22 a 24 let staří, když ikonickému hrdinovi vdechli život. Kane se přitom při jeho kresbě inspiroval DaVinciho létajícími stroji, které ho přitahovaly.

Batman slaví 80 let od svého vzniku. Co stálo za zrodem Temného rytíře

První čísla kreslených sešitů dnes stojí jmění.

Jedno pravidlo

Batman se stal okamžitě hitem. Za čas už si vyboxoval vlastní komikovou sérii (1940) a v průběhu prvního roku od jeho představení dostal všechny ikonické prvky, které ho proslavily. Přibyla tajná jeskyně s hi-tech vybavením, věrný sluha Alfred Pennyworth, spřátelený komisař Jim Gordon, ale také pravidlo, že hrdina nikoho nezabíjí. Toho se první komiksy ještě nedržely. Maskovanému mstitelovi přibyl také pomocník Robin, který byl postavou, se kterou se měly ztotožnit nejmladší čtenáři. Postavu Robina si někdo oblíbil, jiný nenáviděl, ale naštěstí se během let obešel Batman i bez jeho pomoci.

Nejlepší detektiv světa

Bob Kane pak během roku 1940 také vdechl život ikonickým padouchům, které tvořil spolu s Maxem Fleischerem. Zrodili se Joker, Catwoman, ale i další, které znají milovníci komiksů, jako Dr. Hugo Strange nebo Clayface. V roce 1941 se pak objevil Two-Face, Scarecrow, Penguin, ale i legendární Batmobil. Vše měli na svědomí Kane a Fleischer, kteří tak položili základy kultu, který se v mnoha obměnách rekapituloval po další roky. Největší detektiv světa, jak tehdy Batmana tvůrci nazývali, měl plné ruce práce a zažíval zlatá léta.

Shrnout celou historii hrdiny najednou je nemožné. V šedesátých letech se Batman dočkal hraného seriálu, který byl uveden v letech 1966-1968. Tento počin působil poněkud legračně i na tehdejší dobu, ale televizní vysílání způsobilo, že se Batman opravdu proslavil a dostal do povědomí široké veřejnosti. Komiksy v té době příběhově trochu stagnovaly a detektivním zápletkám docházel dech. Na podporu vznikly další postavy, například Batgirl, Poison Ivy, Ra’s al Ghul nebo ledový Mr. Freeze.

Batman slaví 80 let od svého vzniku. Co stálo za zrodem Temného rytíře

Tma je Batmanovým spojencem.

Návrat Temného rytíře a Rok Jedna

Opravdový skok kupředu pak zažil Batman až v 80. letech. Fanoušci správně vědí, že v roce 1986 vyšel slavný příběh Batman: The Dark Knight Returns, který opět posunul hrdinu novým směrem. Známý autor Frank Miller tu představil hrdinu mnohem temnějšího, než kdykoli dřív. Bruce Wayne je tu zkušeným bojovníkem proti zločinu, který musí na stará kolena zúčtovat se samotným Supermanem, a v příběhu si sáhne až na samotné dno. Autor pak navázal dílem Batman: Year One (1987), které hrdinu staví na úplný začátek a vypráví jeho ponurý příběh znovu.

Millerovo oceňované veledílo částečně inspirovalo poslední filmy s Batmanem. Závěr trilogie Christophera Nolana, The Dark Knight Rises, připravil hrdinu na odchod a vypůjčil si i název. V Batman vs Superman zase filmaři stvořili charakter i kostým Batmana právě podle tohoto Millerova eposu. Přezdívku Dark Knight přitom hrdina dostal hned v prvním vlastním sešitě z roku 1940.

Batman slaví 80 let od svého vzniku. Co stálo za zrodem Temného rytíře

The Dark Knight Returns stvořil nekompromisního Batmana, který nemá s kriminálníky slitování.

Tim Burton představil Batmana úplně všem

V tomto období také dorazilo legendární filmové zpracování Tima Burtona. Snímek Batman (1989) byl trhák a Michael Keaton se tak stal prvním, kdo ztvárnil hrdinu ve filmu. Burton stál i za pokračováním Batman Returns (1992), které si také diváci zamilovali. Později pak následovaly filmy Batman Forever (1995) a Batman & Robin (1997), které sice u některých vzbuzují nostalgii, ale jiní je proklínají kvůli jejich barevnému cirkusovému pojetí.

Přichází éra The New 52

V kreslené podobě pak Batman zažil další úspěch, když DC Comics provedli restart všech svých hrdinů, který se jmenuje The New 52. K tomu došlo začátkem nového století v roce 2001, a za názvem se skrývá počet komiksových sérií, které dostaly nový kabát. Tento krok samozřejmě zvýšil zájem o komiksy a všemu opět vévodil Batman. Restarty hrdinů přirozeně probíhají i u konkurenčního Marvelu, protože počátky hrdinů sahají desítky let dozadu. Děj je tak nově zasazen do „aktuálnějšího“ období. Navíc restarty umožní přinést nějaké změny, jako například novou identitu pro Robina, návrat Batgirl apod.

Milovaná trilogie Chrostophera Nolana

Pomyslný pomník Batmana pak postavil režisér a scénárista Christopher Nolan se svou trilogií Temného rytíře. Batman Begins (2005), The Dark Knight (2008) a The Dark Knight Rises (2012) s Christianem Balem jsou vysoce ceněné filmy, které se navždy zapsaly do dějin kinematografie. Vše podtrhl i skvělý soundtrack, o který se postaral věhlasný Hans Zimmer. V roce 2016 dorazil i Batman vs Superman s Benem Affleckem, který hrdinu zahrál i v Justice League (2017). Oba snímky se ale nesetkaly s vřelým přijetím diváků a obzvláště druhý zmíněný dopadl katastrofálně. Aktuálně teď studio Warner Bros. plánuje novou trilogii, kde se jako Bruce Wayne objeví Robert Pattison. Pre-produkce je v plném proudu, ale překonat nebo alespoň dorovnat Nolanovy filmy bude obtížné nebo nemožné.

Batman slaví 80 let od svého vzniku. Co stálo za zrodem Temného rytíře

Batmanův oblek prošel během let vývojem i ve filmu. Který máte nejraději?

Vybroušené herní klenoty

Kromě kreslených seriálů je Batman zároveň během celé své existence propojen s videohrami. Za zmínku ale stojí hlavně tituly studia Rocksteady, které konečně představilo Batmana tak, jak si to maskovaný hrdina zasloužil. Arkham Asylum (2009), Arkham City (2011), Arkham Origins (2013) a Arkham Knight (2015) jsou špičkové herní počiny, které dosáhly na ty nejvyšší příčky hodnocení mezi kritiky i hráči a jejich dokonalá ponurá atmosféra umožní prožít příběhy i akci přímo v kůži Temného rytíře. Čerstvou aktualitou jsou teď neoficiální zprávy, že zatím v tajnosti údajně vzniká další díl, Arkham Legacy. První drby naznačují, že půjde o herní titul epických rozměrů a fanoušci se mají na co těšit.

I’m Vengeance. I’m the Night. I’m Batman!

Právě v dobách, kdy stagnovaly prodeje komiksů a DC bilancovalo, byl to právě Batman, který vždy držel prodeje kreslených komiksových dobrodružství nad vodou. Filmová i herní práva na tuto postavu pak zajistila další přísun financí, takže i v nejtěžších dobách se může komiksový gigant spolehnout na svého bdělého ochránce. Nejlepšího komiksového hrdinu, jakého kdo kdy vymyslel. A tím je věčný Batman, Temný rytíř.

Autor: Eduard Havel

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Nový Batman bude Robert Pattison z Twilight ságy. Kteří záporáci se ve filmu objeví a kdy se začne natáčet

Filmy podle skutečnosti, které nám lžou. Které známé snímky si hrají na reálné, ale vypráví svojí verzi