Automyčkám se raději před zimou vyhněte. Poradíme vám, jak vyčistit a navoskovat auto ručně. Ochrana karoserie se vyplatí

Nepříznivé počasí jako déšť nebo mráz dávají plechovým miláčkům zabrat. Karoserie auta si občas zaslouží lepší péči, než jen průjezd myčkou, obzvlášť s přicházející zimou. Jak se postarat o lak, aby zůstal chráněný a udržel si zářivost co nejdéle?

Ochrana karoserie auta před zimou se vyplatí. Poradíme vám, jak na to

Automyčka může být fajn, rychle zbaví vůz nečistot, způsobených deštěm, mrholením, cákanci apod. Většinou také umyje špinavá kola a celkově tak vypadá auto jako znovuzrozené. Běžné kartáčové myčky využívá nejvíce lidí, ale mají také mnoho odpůrců a dá se říci, že kdo má svoje auto skutečně rád, dopřeje mu jednou za čas ruční očistu. Karoserie auta si to navíc přímo žádá s nastupujícím zimním obdobím.

Váš vůz bude po takové péči zářit a minimalizováním působení rotujících kartáčů se vyvarujete toho, že po nich budou na laku po letech viditelné stopy. Kartáče myček bývají často nešetrné a zvláště pokud kladete důraz na to, aby si vůz co nedéle udržel svojí hodnotu pro případný prodej, udělejte si čas na ruční čištění karoserie auta.

Co budete potřebovat na mytí a údržbu laku

  • dva kyblíky s vodou
  • tři utěrky z mikrovlákna, případně rukavice z mikrovlákna
  • autošampon
  • vosk nebo leštěnku

Hrubší nečistoty jsou první na řadě

Nejprve je potřeba dostat z karoserie auta hrubé nečistoty, jako je hmyz, zaschlé bahno nebo ptačí trus. Poslední jmenovaný prvek je určitě nejobtížnější a podrobný návod na jeho odstranění jsme popsali zde. Na hmyz se prodávají speciální postřiky, které necháte působit a pak jednoduše omyjete. O trusu platí to samé, i když tam je situace obtížnější a je třeba postupovat s větší opatrností. Auto byste měli omýt aktivní pěnou a nejlépe uděláte, když na to vezmete tlakovou vodu. Ruční mycí boxy se přímo nabízejí, pokud nemáte vodní kompresor doma v garáži.

Ochrana karoserie auta před zimou se vyplatí. Poradíme vám, jak na to

Voda pod tlakem dokáže zázraky. Vždy je lepší teplá něž studená.

Ruční práce chce trochu trpělivosti

Na mytí karoserie auta budete potřebovat nějaký autošampon, nejlépe nějaký s nanotechnologií, který se spolu s vaší trpělivou snahou postará o kýžený výsledek. Dnešní autošampony jsou na vysoké úrovni a nejen, že rozjasňují barvy a obnovují lesk, ale také zacelují nejdrobnější poškození laku. Zároveň také dlouhodobě chrání povrch před poškrábáním, ale i otisky dlaní. Ultratenká vrstva na povrchu karoserie auta odpuzuje vodu a s ní i drobné nečistoty. Celkově tak udržíte vůz déle čistý.

Nezapomeňte, že použití houby je nesmysl. Zachycuje totiž nečistoty a může jimi pak lak jinde poškodit. Na ruční mytí si vezměte utěrku z mikrovlákna nebo její variantu v podobě rukavic z mikrovlákna. Jeden kýbl s vodou nechte s šamponem, ve druhém pak mikrovlákno vyplachujte. Ale pozor, po umytí auta nenechávejte vodu na karoserii zaschnout, způsobila by nepěkné mapy. Opět vezměte utěrku z mikrovlákna, ale úplně čistou, a s ní zbylou vodu vytřete do sucha.

Ochrana karoserie auta před zimou se vyplatí. Poradíme vám, jak na to

Zapomeňte na houbu nebo nějaké hadříky. Tuhle práci vykoná nejlépe rukavice z mikrovlákna.

Dalším krokem je vosk

Po vyčištění a umytí přichází na řadu aplikace vosku. Variantou je i leštěnka, ale dnešní vosky jsou přecijen lepší volbou. Leštěna zvýrazní vzhled a umí i zacelit drobné vlasové škrábance. Vosk ale vydrží déle, poskytuje laku ochranu a dokáže zacelit i drobná poškození.

Pamatujte, že pro úspěšné voskování je třeba nechat auto stát ve stínu. Na slunci totiž nejsou vidět šmouhy ani škrábance. Opět použijte hadříky z mikrovlákna a připravte se na leštění. Některé věci zkrátka neuspěcháte, ale výsledek bude stát za to. Věnujte se všem plochám, nejen těm, které jsou viditelné, jako například zádvěří. Prostředků, které si k tomu můžete zakoupit, je nepřeberná řada. V nabídce jsou i vosky odpuzující vodu nebo leštěnky na renovaci staršího laku. Na drobné oděrky můžete použít speciální sady nebo tužky na odstraňování rýh.

Tip na závěr

Ještě jedno upozornění pro hladký průběh celé operace. Než půjdete na věc, vhodně se oblečte. A teď nemyslíme to, že nebudete leštit auto v nejlepším obleku. Vyhněte se oblečení, které by mohlo během čištění karoserie auta způsobit nějaké škrábance, například bunda se zipem, přezka na pásku nebo řemínek hodinek. Udělat nešťastnou rýhu během leštění, to by byla mrzutá ironie.

Autor: Eduard Havel

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Hmyz, smůla a ptačí trus. Jak účinně odstranit 3 nejhorší nečistoty z laku auta?

Jízda v pruzích má svá pevná pravidla. Připomeňme si je. Jejich dodržováním odlehčíte provoz a ušetříte nervy sobě i ostatním