Výměna stěračů. Podrobný rádce, kde stěrače vybrat, kterým se vyhnout a jak si poradit, když máte něco extra

Možná to neslyšíme rádi, ale podzim dorazil. Vaše auto si kromě klasické péče často žádá důležitou věc, a tou je výměna stěračů. Mnoho řidičů s nákupem nových dlouho váhá, což se může nepříjemně vymstít. Pořídit nové je přitom maličkost. Jak je vybrat a jak stěrače vyměnit, aby nebyly potíže?

Výměna stěračů je na podzim ideální. Jejich opotřebení nepodceňujte

Univerzální stěrače nebrat

Stěrače lze dnes koupit na každé benzínové stanici nebo v oddělení autopotřeb v supermarketu. Jedná se ale většinou o univerzální stěrače, které doplňují neznačkové stěrače pro nejčastější modely aut. Jejich nákup nedoporučujeme, přestože vypadá na první pohled jako jednoduché rychle řešení problému. Zaprvé, občas se stane, že takový univerzální stěrač nepasuje přesně tak, jak má, i když je uvedeno, že na daný typ vozu montovat lze.

Originální stěrače vydrží déle

Zadruhé, vašemu autu bude prostě stoprocentně sedět ten typ stěračů, který tam patří. Je zbytečné vymýšlet jiné nebo „levnější“ varianty, když výsledný rozdíl není zase tak vysoký. Originální stěrače navíc většinou vydrží déle, a v dnešní době je lehce najdete podle typu v některém z e-shopů. Samotná výměna stěračů je pak jednoduchý úkol, který podle instrukcí zvládne opravdu každý.

Na co se u stěračů zaměřit?

  • V jakém stavu je stírací guma?
  • Stírají stěrače rovnoměrně?
  • Jsou stěrače hlučné?
  • Jsou stěrače správně připevněné?
  • Mám dostatek směsi v ostřikovačích?
  • Nezapomeňte kontrolovat i zadní stěrač

Jaké jsou typy stěračů

Jen pro zajímavost – mezi základní typy stěračů patří ramínkové. Ty jsou vhodné spíše na starší typy vozů jako je Felicia. Pak jsou tu ploché, které mají větší přítlak i design a jsou aerodynamické. Speciálně pak pro typy vozů značky Škoda platí 3 druhy ramen pro stěrače:

  1. Obyčejné, bez adaptéru se součástkou, která bývá součástí standartního balení stěračů
  2. Ramena, na které se nasazuje zelený adaptér
  3. Ramena, na které se nasazuje oranžový adaptér.

Náš tip: Adaptéry potřebujete dokoupit ke stěračům značky Heyner (Alca), stěrače značky METO obsahují již adaptéry na vozidla, které jsou v názvu balení.

Výměny se nebojte, ale

U výměny stěračů se nemusíte ničeho bát, zvládne to doopravdy každý. Dobrou zprávou je, že k tomu nebudete potřebovat ani žádné speciální nástroje. Držte se pouze důsledně montážních instrukcí, které jsou k dispozici na zadní straně každého balení. Řadu videonávodů najdete i na internetu. Pokud si přeci jen nebudete jistí.

Ne každé auto to má stejně

Je tu ještě jedno ale. Dejte pozor, u některých vozidel nelze stěrače zdvihnout manuálně. Například u nových vozidel Škoda je nezbytné nastavit tzv. montážní polohu. To uděláte tak, že zasunete klíč do zapalování, otočíte do polohy rozsvícení kontrolek na panelu přístrojů, vrátíte klíč do klidové polohy, ale nevysunujete ho. Následně postačí, když stlačíte páčku stěračů dolů a ramena se dostanou do svislé polohy. Tím je možné je oddálit od skla a vyměnit. Po výměně stěračů stačí opět otočit klíčkem v zapalování a stěrače vrátíte do původní polohy.

Výměna stěračů je na podzim ideální. Jejich opotřebení nepodceňujte

zdroj: 123RF.com

Jak poznáte, že je čas

Výhled z auta je jedna z prvních věcí, nutných pro jízdu. Přední sklo umyjete spolu s vozem ručně nebo v myčce, stejně jako všechna okna kolem dokola. Během cestování se ale o odstranění nečistot z vašeho výhledu starají stěrače, samozřejmě v kombinaci s ostřikováním, bez kterého by nefungovaly tak, jak mají. Jejich kondice se může zhoršit během chvíle, s výměnou tedy neváhejte.

Faktor počasí a škodlivý mráz

Pokud stěrače pravidelně měníte, možná se divíte, v čem je vlastně věda. Spousta majitelů vozidel ale stěrače jednoduše nekoupí, dokud ty staré nerozmazávají nečistoty i ostřikovací směs tak, že nevidí téměř nic. Stěrače stárnou – a na jejich funkčnosti se podílí změny počasí a hlavně mrazy. Špatné stěrače se mohou stát noční můrou, pokud vás třeba při noční jízdě zastihne prudký déšť. Neschopnost odhrnovat vodu ze skla způsobí, že díky osvětlení ostatních aut uvidíte jen barevné fleky.

Za všechno může guma

Nejdůležitější částí stěračů je stírací guma. Právě ta podléhá venkovním vlivům a postupně tvrdne, až časem zpuchří. Přijde tak o svoji schopnost pracovat správně. První takovou vlaštovkou je fakt, že jsou stěrače během jízdy hlasitější. Důkazy ale nepotřebujete – prostě nebudou stírat hladce a dočista.

Doplňte směs do ostřikovačů!

Když už se do toho pustíte, zkontrolujte i kapalinu do ostřikovačů. Teď se změnou počasí je to navíc na místě. Pokud chcete být důslední, můžete zkusit směs Rain-off s nanočásticemi. Říká se jí tekuté stěrače a zajistí ten nejlepší výhled z auta. Existují ale i směsi pro maximální účinné odstranění ptačího trusu. Tak jako tak se už na podzim vyplatí sáhnou po nemrznoucí směsi, protože se brzy o slovo přihlásí ranní mrazíky a vy se tak vyhnete situaci, kdy by vám letní směs zamrzla.

Autor: Eduard Havel

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Klimatizace v autě. Jak ji vyčistit svépomocí bez návštěvy servisu a zbavit se bakterií i zápachu

Značení pneumatik. Jak se vyznat ve zkratkách, určit jejich stáří, rychlostní limit a další podrobnosti