Audi A3 Sportback: Malá prémie

Konečně máte slušnou práci a vyděláváte dost peněz. Ať už sám, nebo s partnerkou, hledáte auto, které nebude dělat kompromisy. Třeba jako Audi A3.

Audi A3 je blízkým příbuzným Volkswagenu Golf. Sdílí spolu koncernovou platformu, některé motor, ale stačí si přesednout z jednoho auta do druhého, a rozdíl v obou autech poznáte okamžitě. Čím Audi A3 zaujme?

S-Line

Už na první pohled vypadá A3 velmi sportovně. Testované auto bylo navíc vybaveno sportovním paketem S Line za cenu 53 600 Kč, díky čemuž vypadá úžasně. Červená barva vozu sluší, pokud se rádi předvádíte, splní Audi A3 vaše očekávání. Přitom má ale pořád velmi decentní vzhled, který nemůže vůbec nikoho urazit. Zkrátka prémie.

Nejlepší interiér

Je to dlouholetý boj značek Audi, BMW, Mercedes a Volvo. Kdo dělá nejlepší auta? Každý vyniká v něčem jiném, ale nikdo nemůže Audi upřít zdaleka nejlepší interiéry. U A3 to platí jakbysmet. Parádní sedačky, dokonalé zpracování a ty nejvybranější materiály. Právě tady Audi utíká svým konkurentům a právě zde poznáte největší rozdíl, oproti sesterskému Golfu.

Pro jezdiče

Auto bylo vybavené motorem 1.6 TDI s výkonem 81 kW. Já bych si do takového auta naftový motor nevybral, raději bych sáhnul po benzínových agregátech, které jsou lehčí, levnější a živější. Jediným argumentem pro tento motor může být spotřeba. Ta papírová slibuje 3,9 litru nafty na 100 km, my jsme jezdili kolem 5 litrů, ale bylo to v době, kdy se teploty pohybovaly mezi -15 a -20 stupni. Mimochodem, ani při teplotách pod -20 stupňů neměl motor problém ani se startem, ani s hlučností. V kabině jej téměř neslyšíte a vibrace jsou mu neznámé. To je ta prémiovost.
Zrychlení z 0 na 100 km/h za 10,7 sekundy není příliš lichotivý výsledek, ale maximální rychlost 200 km/h dosáhne bez potíží a rychlost drží i v mírném stoupání. Přitom spotřeba ani při takové stíhací jízdě po německé dálnici nestoupne nad 9 litrů nafty na 100 km. To jsou hlasy pro TDI.

Sexyback

Není mnoho aut, o kterých můžete říct, že jsou sexy. Audi A3 je jedno z nich. Je to vůz pečlivě dopilovaný do každého detailu, který uspokojí ty nejnáročnější zákazníky. Není to ale zadarmo. Základní verze A3 vyjde na 613 900 Kč, námi testovaná verze, nacpaná výbavou od podlahy po strop, pak vyšla na 1 073 000 Kč.

Zrychlení z 0 na 100 km/h 10,8 s
Maximální rychlost 200 km/h
Pohotovostní hmotnost 1 350 kg
Průměrná spotřeba 3,9 l / 100 km
Rozměry 4 313 × 1 785 × 1 426 mm
Cena od / testovaného vozu 613 900 Kč / 1 073 000 Kč

Autor: Analytik

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Audi SQ7 TDI: überaudi

Autotest: Audi A4 allroad – to nejlepší na české silnice