VOLVO XC60: TO PRAVÉ PRO PLODNOU MANŽELKU

Klukovská léta jsou pryč. Nejspíš jste sbalili spoustu kostí tím, že jste ukázali, jak se parkuje smykem přes ruční brzdu. Teď je čas na zodpovědnost, teď je čas na Volvo.

Volvo vždycky platilo za usedlé a nadčasové vozy prémiového segmentu. Zatímco v BMW se vozí kluci, kteří ho převrátí na střechu asi po 300 km, v Mercedesu jezdí staří páprdové a v Audi každý, kdo chce upoutat pozornost, Volvo je takové neutrální a nenápadné. Přitom v luxusu si nic nezadá s trojicí zmíněných značek.

Tak akorát

A Volvo XC60 není výjimkou. Nejde o gigantické SUV, velikostí spadá k Audi Q5 nebo BMW X3. Nebude to tak úplně rodinné SUV, do kterého se vejde 5 lidí a ještě spousta bagáže. Kdejaký kombík má v prostornosti navrch, hlavně v interiéru. Co nelze XC60 upřít, to je velmi elegantní a nadčasový design. Vlastně nepoznáte, jestli jde o letošní, nebo 10 let starý model. A o to jde! Zásadní rozdíly poznáte uvnitř. Zatímco starší modely byly hodně oldskůl, náš model s displejem místo tradiční přístrojovky působí jako UFO z budoucnosti. Vůbec celý interiér je naprostá dokonalost. Jen ty nejluxusnější materiály, vše je zpracováno k dokonalosti. Věříme tomu, že u Volva mají armádu testerů, kteří den co den pracují na tom, abyste se v jejich autech cítili co nejlépe.

Volvo? Chrochták, sesle vepř, fialky, dva a půlka, Velux, bez švihadel. A dvakrát kolem koule.

212 koní radosti

Přestože by mělo jít o takové to rodinné auto, kterým manželka vozí děti do školky (SUV potřebuje proto, aby to mohla vykrosit na chodník), XC60 je překvapivě živé auto. Může za to tradiční motor Volva – pětiválec. Má tedy o jeden válec víc, než je dnes standard a spoustu živých koníků, které nemají problém auto vystřelit až k 200 km/h. A pokud jste si mysleli, že jízdní vlastnosti Volva nejsou nic moc, tak se šeredně mýlíte. S tímto autem můžete jet zatraceně rychle, přitom komfort není nijak ošizen. Za skvělé jízdní vlastnosti může i pátá generace Haldexu, což je nejspíš nejinteligentnější pohon všech kol, na jaký můžete vůbec narazit. Jízda v XC60 vás rozhodně bavit bude.

Když bourat, tak ve Volvu. Mrkejte, jak drastické jsou boční nárazy. Náš tip: když už bouráte, snažte se bourat čelem auta, kde jsou největší deformační zóny.

Nechci být mrzákem

Komu záleží na zdraví a nestojí o uříznuté nohy nebo proražené plíce, měl by volit Volvo. Severská auta patří k těm nejbezpečnějším vozům na silnici – a to nejen pasivně, když už to naperete do stromu, ale i aktivně – auto má k dispozici pěknou řádku asistentů, kteří vám pomůžou k tomu, aby se nehoda vůbec nestala. Přitom nákup XC60 vás ani nezruinuje. Základní verzi koupíte pod mega, za jeden a půl míče pak už budete mít moc hezky vybavené auto s výkonným motorem. Zkrátka takové to pohodové povozeníčko pro rodinku.

Název Volvo XC60 D5 AWD
Nejvyšší výkon 158 kW
Zrychlení z 0 na 100 km/h 8,3 s
Maximální rychlost 205 km/h
Pohotovostní hmotnost 1912 kg
Průměrná spotřeba 6,4 l/100 km
Rozměry 4644 × 1 891 × 1 713 mm

Autor: Analytik

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

BMW: Ochlazení po duši

Jeho veličenstvo Range Rover