Asterix a Obelix se v dalším hraném filmu podívají do Číny. Gérard Depardieu se tentokrát neobjeví

Dva nezničitelní galové se dočkají dalšího dobrodružství s názvem Asterix a Obelix: Hedvábná stezka. Jak název napovídá, podívají se Číny. Že zamíří právě tam ale není jen nápad scénaristů. Právě odtud totiž přiteče vskutku tučný rozpočet filmu.

Asterix a Obelix se podívají do Číny, ale Gérard Depardieu se neobjeví

Celých 74 milionů dolarů. Tolik bude stát nový hraný film Asterix & Obelix: The Silk Road (Hedvábná stezka). Natočí ho francouzská produkční společnost Tresor Films a rozpočet z velké části dotlačí čínská koprodukční společnost. Jaká částka to je se samozřejmě nikde nezveřejňuje, ale výše rozpočtu je na francouzské poměry nestandardně vysoká. V přepočtu je to 1,6 miliardy korun. I proto se hrdinové podívají do starověké Číny.

Nový příběh, noví herci

Největší změnou bude pro diváka obsazení. Gérard Depardieu s námi byl v roli Obelixe už od prvního snímku z roku 1999. Celkem si roli supersilného gala zahrál čtyřikrát, zatímco postavu Asterixe ztvárnili postupně hned tři herci. Nově si Obelixe zahraje Gilles Lellouche a do Asterixe se převtělí Guillaume Canet. Ten je zároveň režisérem filmu, který bude dosud nejambicióznějším projektem, inspirovaným legendárním francouzským komiksem. Snímek se ale chlubí i světoznámým obsazením – v roli Kleopatry byla potvrzena Marion Cottilard (Počátek, Temný rytíř povstal), která je také francouzka.

Asterix a Obelix: Hedvábná stezka zavede hrdiny do Číny přibližně 50 let před začátkem našeho letopočtu. Ústřední postavou bude kromě známých hrdinů mladá dcera čínského císaře, která uteče před zlotřilým princem. Pomoc vyhledá právě u neporazitelných galů a jejími ochránci se stanou Asterix a Obelix. Příběh nevychází z žádného z vydaných komiksů.

Asterix a Obelix se podívají do Číny, ale Gérard Depardieu se neobjeví

Hrdinové v novém obsazení. Zdroj: instagram

Odvážný projekt

Producent Alain Attal z pařížské společnosti Tresor Films se vyjádřil k neobvykle vysokému rozpočtu na film francouzské provenience: „Jedná se o příběh, který se odehrává v době 2000 let zpátky. Potřebujeme kostýmy, vybudujeme celou vesnici, natočíme gigantické bitvy se spoustou komparzu a samozřejmě potřebujeme vizuální efekty a nějaké to cameo hereckých hvězd.“ Právě on zároveň potvrdil, že velkou část financí hradí čínský produkční partner. Výše rozpočtu hovoří o tom, že filmu někdo hodně věří, už z důvodu, že nejúspěšnější hraný film s hrdiny, Asterix a Obelix: Mise Kleopatra, vydělal celosvětově „jen“ 108 milionů dolarů.

Napraví si Asterix a Obelix reputaci?

Není žádným tajemstvím, že kvalita jednotlivých snímků v průběhu let značně upadala. Bude tak otázkou, jestli se tvůrcům nového dobrodružství galů podaří všechno sladit tak, aby Asterix a Obelix dostali konečně důstojné pokračování. Poslední hraný film podle kultovních postav byl Asterix a Obelix ve službách jejího Veličenstva z roku 2012, který opravdu nestál za nic. Největší výzvou tak bude překonat kvalitu kreslených filmů.

Autor: Eduard Havel

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Falcon & Winter Soldier na Disney+ představí novou postavu. Kdo je US Agent a proč nosí Kapitánův štít?

The Witcher: deset věcí, které jste nevěděli o Zaklínači. Proč má Geralt bílé vlasy a jak získal své schopnosti?