96 hodin: Zúčtování – Liam Neeson znovu jako nekompromisní Bryan Mills

Už dnes o půlnoci udeří do našich kin další pokračování akčního snímku 96 hodin: Zúčtování. Liam Neeson potřetí předvede, co znamená s nikým se nepárat.

Zbývá 96 hodin…

„…do čeho?“-„Že už ji nikdy nenajdeš.“ V roce 2008 se jako blesk z nebe objevil akční thriller Taken. 96 hodin, jak zní český název, se stal novým milníkem žánru akčního filmu. Bývalý agent Bryan Mills v podání irského rodáka Liama Neesona se vydává do Paříže, kde skupina albánců unesla jeho dceru pro obchod s bílým masem. Nemá nic než její pětisekundový popis z telefoního hovoru. Začíná se odvíjet pátrání na vlastní pěst, kde ex-agent CIA uplatní svou sadu zvláštních schopností. A přesně to dělá. Bryan Mills se s nikým nemaže a tvrdě a nekompromisně „řeší“ každou překážku v cestě za svojí dcerou. Pokud jste film doteď neviděli, váš život má jen poloviční hodnotu.

Přepisování žánru

96 hodin změnilo přístup k akčnímu filmu. Nepřikrášlená, „špinavá“ a surová akce působí reálně a diváka překvapí. Není natahovaná a všichni jsou zranitelní. Touto cestou jde např. i současný James BondAkční filmy z 80. a 90. let milujeme, ale doba se změnila a klasický film tohoto ražení už diváky nepřitáhne. Tento nový přístup se ukázal jako úspěšný, protože první Taken byl i kasovním hitem. Při rozpočtu 30 mil. dolarů film utržil jen v kinech přes 226 milionů, což je několikanásobek. To přimělo filmaře se zamyslet, protože nafukování rozpočtů se přestává vyplácet. Pokud film za 200 mega vydělá 400, je vlastně neúspěšný. Nedávná akční jízda John Wick s Keanu Reevesem nebo Equalizer s Denzelem Washingtonem se nesou právě na stejné vlně, jako 96 hodin.

Zúčtování

Po druhém filmu 96 hodin: Odplata z roku 2012 se Bryan Mills (Liam Neeson) vrací naposledy. Tentokrát nikoho nezachraňuje, ale je obviněn z vraždy, kterou nespáchal. Vydává se na útěk, při kterém se opět spojí se svou dcerou (Maggie Grace). Děj se odehrává v ulicích Los Angeles a na paty budou Millsovi šlapat kromě grázlů i všechny bezpečnostní složky, jejichž koordinaci řeší vyšetřovatel v podání Foresta Whitakera. Tak jako předchozí filmy bude i tento stát především na tvrdé akci a charisma sympaťáka Liama Neesona, kterého není nikdy dost. Až se vrátíte z kina, dejte si jako nášup akční drama NON-STOP nebo krimi Mezi náhrobními kameny z minulého roku. Doporučujeme.

Autor: Eduard Havel

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Nový trailer na Avengers: Age of Ultron je venku!

Rychle a Zběsile 7 aneb co se děje, když zemře herec během natáčení…