8 zajímavých faktů o spodním prádle. Neuvěříte, co všechno dokáže!

Víte o spodním prádle jenom to, že se dobře sundává? Tak to máte mezery jako blázen. Co se nosilo dřív a kolik stojí nejdražší kousky světa? My to víme a vy s tím zaperlíte v každý hospodě!

Co bylo včera 3. dubna? Jasně, slastná neděle. Zase den, kdy člověk mohl vyléčit kocovinu, nebo si vyhodit kopyta na stůl a civět na bednu. Jenže byl to taky svátek. Čeho? Spodního prádla!

Právě v tenhle den výrobci a prodejci obvykle pořádají hony na zákazníky, tedy lákají ke koupi zlevněných kusů. Kdybyste žili například v New Yorku, mohli byste se zúčastnit i pochodu ve spodkách (a místo bedny sledovat polonahý roštěnky), ale jelikož tvrdnete na zadku právě tady, musí vám stačit aspoň nějaký ty zajímavosti. Věděli jste o spodním prádle třeba tohle?

1. Může fungovat jako zbraň

Proprděné, zašlé, roztrhané… Cokoli, co už dávno splnilo svoji funkci pohodlí a rozkoše, se může stát zbraní už jen svým zjevem nebo odérem. Bacha na to! Jo a konkrétně taková podprsenka je horší než ráže 9 mm. Na podzim roku 2006 pražští kriminalisté vyšetřovali smrt dívky na Praze 7. Ukázalo se, že holka se sama a úmyslně uškrtila podprsenkou. No, pak že se v její přítomnosti nemůže nic stát…

2. Nošené celebritami má velkou cenu

Co na sebe vezme nějaký známý obličej, získává na ceně. Zatímco použité spodní prádlo svojí přítelkyně můžete prodat za pár stovek fetišistům na netu, v dubnu 2014 byla vydražena krajková push-up podprsenka (to je ta, která dělá podvod na každého chlapa) s odpovídajícími tanga kalhotkami. Ne ledajakými. Jednalo se o prádlo, které vytáhla Julia Roberts ve filmu Erin Brockovich. Set se prodal za 3050 dolarů.

3. Je na světě déle než váš praděda

Něco jako spodní prádlo nosili už římští muži a ženy, kteří na sebe natahovali bederní roušku nebo šortky s názvem subligaculum. (Ženy také nosily pruh tkaniny nebo kůže kolem hrudníku, což se označovalo za strophium.) Od 16. století ženy nosily korzety dělané s kostic. A jak to bylo s košilkama? Jsou z nich kalhotky!

4. Tanga jako pěkný paskvil

Na počátku roku 1800 všechny majitelky ňader na sobě stále měly dlouhé noční košile podobné normálním šatům, ve kterých si kdejaká dneska klidně vyrazí i ven. Nicméně po tomto roce se košilky dočkaly modernizace, tedy zkracování nebo řasení. Došlo na odhalování nohou i rozparky, no, a najednou to všechno bylo nějak menší…

Počátkem 20. století se mladá anglická návrhářka Lucy Duff-Gordonová ujala nové podoby spodních kalhotek, za což jsme dnes velmi vděčni.

5. Lascivní kousky se musely vyvinout

Za první republiky a protektorátu byste v rauši moc nebyli. Žena slušných mravů oblékala výhradně prádlo světlé barvy, černá byla doménou prostitutek. Když se nějaká taková svlékla, zůstávala na ní krátká košilka nebo kombiné plus kalhotky a podprsenka. Neexistovalo, že by se právě prsopodpěrák vynechal. S výjimkou šatů s odhalenými zády. No, jak říkáme, erotika nic moc.

6. V podprsenkách nejlíp vypadá Češka

Nejúspěšnější kampaň na podprsenku? Wonderbra nesáhla vedle, když angažovala Evu Herzigovou, která se stala tváří akce nazvané Hello Boys. Jakmile se její pevná dvojčata objevila venku, způsobovala dopravní nehody po celém světě. Britové právě tuhle kampaň v roce 2011 zvolili jako nejpopulárnější venkovní reklamu všech dob.

7. Nejdražší kousky jdou do miliónů

Fantasy Bra od Victoria’s Secret vyjde na 2,5 miliónů dolarů. Splendor Bra taktéž od Victoria’s Secret stojí 12,5 miliónů dolarů. (Na Gisele Bundchen vypadá božsky.) Ale těch peněz…

8. Nové technologie boří svět

No jo, už to není, co bývalo. Společnost First Warning Systems se již čtvrtým rokem soustředí na chytré podprsenky, které zkoumají pohyb buněk a jejich teplotu v těle, čímž jsou schopny rozeznat bující nádor prsu.

 

A jaký vztah ke spodnímu prádlu máte vy?

Autor: Merlin

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Češi a hygiena? Budete se divit, jak jsme na tom!

Trenky versus slipy. Co nosit, aby rakovina varlat neměla šanci?

Boxerky, trenky nebo slipy…choďte na ostro!