Češi a hygiena? Budete se divit, jak jsme na tom!

Jsme národ metrosexuálů? Asi ano! Čísla říkají jasně, že osobní hygiena je velmi důležitá pro 76 % Čechů. Přesto jsou mezi námi i čuňata, co si trenky nevymění ani jednou za týden. Co o nás prozradily statistiky čistoty?

Skok do historie

V dávných dobách se časté koupání považovalo za rozmařilost. Na mnohých místech Afriky by to platilo dodnes. Naši předci moc hygieně nedali. Benediktinský řád původně povoloval mnichům jednu, nejvýše dvě koupele ročně.  Umíte si to představit? Zcela potlačit přirozené lidské potřeby se však naštěstí nikdy nepodařilo, a tak se dnes Češi mohou pyšnit tím, že patří mezi nejčistotnější evropské národy.

Osobní hygiena? Češi v tom jedou naplno!

Jak jsme tedy na tom s osobní hygienou? Podle průzkumu, který letos provedla v České republice společnost Geberit za účelem šíření osvěty intimní hygieny, jsme jednou z nejčistotnějších zemí Evropy. Průzkum byl realizován ve spolupráci se společností GfK na vzorku 1001 respondentů ve věku 35–55 let, při rovnoměrném zastoupení mužů i žen. V minulých letech se tento průzkum uskutečnil i v dalších evropských zemích (Švýcarsku, Německu, Itálii, Španělsku, Nizozemsku, Francii, Anglii, Belgii, Dánsku, Norsku, Polsku a Slovensku), takže se přímo nabízí porovnat Čechy s ostatními národy. Osobní hygienu považuje za velmi důležitou 76 % Čechů.

Co je osobní hygiena?

Pro jistotu ještě připomeneme, že osobní hygienou je myšleno sprchování, koupel nebo mytí, čištění zubů, používání krému, holení atd. Skoro tři pětiny Čechů tím stráví nad půl hodinu denně, 50 minut a více pak každý třetí. Slovem špindírové nás asi těžko někdo nazve, po tom, co jsme si teď řekli. Válcujeme i průměr Evropy, protože jen 47 % Evropanů tráví osobní hygienou nad půl hodinu denně.

 Dříve jsme si myli jen obličej a ruce, dnes se denně sprchuje 78 % Čechů

Temný středověk hlásal heslo: Nemýt se. Snad jen obličej a ruce, ty jsou vidět, zbytek se skryje pod haldou oblečení a vrstvou výrazné voňavky. Můžeme být rádi, že dnes ve středověku nežijeme. Češi zbožňují hlavně sprchování, často se ale i koupeme. Minimálně jednou za den se osprchuje téměř 8 z 10 Čechů (78 %), zatímco do vany si vleze jen 11 %. I tady jsme nad evropským průměrem.

Papír a vlhčené ubrousky zahoďte!

Máte rádi vlhčené ubrousky? Psak jste asi nýmandi! Protože umývání rukou jen papírovým nebo vlhčeným ubrouskem či otírání celého těla namísto sprchy by většinu lidí ve střední Evropě pravděpodobně z dlouhodobého hlediska nenapadlo. Výjimkou je pobyt na poušti.

Místo toaleťáku mech! Cože?

A co takhle toaleťák? A buďme upřímní, cítíte se opravdu čistě po otření toaletním papírem? Věděli jste, že úlohu dnešního toaletního papíru v minulosti plnily mechy či drobné útržky textilu a zápach se likvidoval vápnem či pískem. V současnosti ale ani pokrokový toaletní papír není žádná výhra. I když podle průzkumu nejsme žádný špindírové, špinavé spodní prádlo po „velké“ má minimálně několikrát do měsíce alespoň každý desátý Čech (12 %).

Jaký je závěr? Češi jsou evidentně voňavky a metrosexuálové, to je jasný! Ale je to lepší, než kdybychom se nemyli vůbec. Toaleťák je každoápdně lepší než mech, díkybohu za něj. A ještě něco: nezapomeňte si ty trenky po „velký“ vyprat, ať nám nezkazíte průměr!

Tak co, jste průzkumem překvapení?

Autor: Ed

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Boty, které padnou každému!

Inventura šatníku, co musí okamžitě pryč?