Výchova dětí je peklo, může to totálně rozložit vztah

Jestli máte děti, tak už jste dřív nebo později absolvovali se svoji ženou či partnerkou rozhovor na téma, jak toho našeho mrňouse budem vychovávat, co bude jíst, co mu dovolíme a co ne, atd. Souborně se tomu říká výchova. V některých případech se takový rozhovor vleče s přestávkami celé roky. A pořád to nikam nevede.

Hlavní spory o výchovu dětí se týkají několika oblastí. Jídlo, sport, televize, počítače, tablety a mobily. Začněme jídlem. Vůbec nejhorší situace nastane, pokud třeba vy jste klasičtí masožrouti (co taky jiného) a vaše drahá polovice nejí nic, co vrhá stín. Pak se budete donekonečna bavit o tom, že párky se prostě jíst nebudou, bůček nejdřív po promoci, kuřecí jednou do roka na narozeniny a vepřové za pěkné vysvědčení. Je to tragedie, pokud to nastane, protože v takových radikálních přístupech se ani nedá moc udělat kompromis, takže nezbývá, než aby moudřejší ustoupil. Jenže zase si nechcete připadat jako blbec a posera a vůbec je potřeba ukázat, kdo nosí doma kalhoty. No zkrátka jsou z toho nekonečné tahanice s velmi ošidnými výsledky. Žádný zázračný návod na to, jak z tohoto vybruslit není. Každopádně jistě je vám jasné, že dítě stejně dřív nebo později začne jíst všechno, co bude chtít. Je potřeba, aby zkoušelo nové chutě a objevovalo svět jídla. Jogurty a vločky mu věčně stačit nebudou, takže stačí si počkat. Ale lepší je, když se podaří najít společnou cestu. Přece jenom ne každý je ortodoxní vegan a tak se nakonec při troše dobré vůle dá na všem domluvit.

Technologie k životu patří

Podobné je to s počítačem, televizí, mobilem a dalšími technickými vymoženostmi. Dobře, televize bude brzo stejně moderní, jako parní mandl, ale už jste někdy viděli, jak mimino reaguje na mobil nebo tablet? Je ochotno překonat všechny překážky aby se k němu dostalo a ťáplo svou ručkou na dotykovou obrazovku. Svítí to, hraje to, je to super! Jasně, miminu nic podobného tlačit nebudeme, ale když potomek trochu poroste, začne se řešit, jestli může hrát hry na počítači, koukat na filmy či pohádky. Obvyklé argumenty, ať jde raději ven, neobstojí. Doba se změnila a počítače jsou nedílnou součástí života drtivé většiny dětí. Může se nám to nelíbit, můžeme s tím nesouhlasit, ale to je asi tak všechno.

Lepší je tyhle věci povolit a snažit se je nějak rozumně regulovat. Pokud se celý denní program dítěte scvrkne na farmení ve Wowku, asi to neděláte úplně dobře. Na druhou stranu, médiím a technologiím neutíkejte a nesnažte se z nich dělat zlo. Tedy pokud nejste ten typ rodičů, co žije v jeskyni a svým dětem dává jména jako Noční bouře nebo Havraní péro. Navíc hry i pořady mohou být kreativní, tříbí mysl a vůbec pomáhají rozvíjet spoustu schopností. Takže to všechno vaší staré pěkně vysvětlete a počítač dětem směle pusťte.

Sportem k trvalé invaliditě i zážitkům

Sport! Každá žena – matka chce, aby její dítě sportovalo, respektive aby aktivně trávilo svůj volný čas (tedy opak k předchozímu odstavci). Jenže jakmile dojde řeč na sport, tak je všechno špatně. Hokej je nebezpečný, fotbal taky, vlastně skoro všechno je nebezpečné. Možná tak ještě tenis, ale to je zas drahá snobárna, takže nic. Jestli nechcete, aby váš synátor skončil u baletu nebo krasobruslení, je potřeba si dupnout. Každý sport je nebezpečný a to je na něm právě to super. Adrenalin, testosteron, pot a krev. To vše je potřeba pro zdravý vývin dítěte. Konec debat, nějaká ta odřeninka ještě nikoho nezabila. A když pak uvidíte, jak dal soupeři první banán, to je pocit k nezaplacení. Debaty o všech těchto, ale i mnoha jiných, aspektech výchovy vašeho dítěte, vás asi budou provázet pořád. Je potřeba se na to dívat otevřeně, bez předsudků a hlavně bez dogmat. V konečném důsledku to totiž není o dětech, ale o vás a vašem vztahu, jak jste schopni spolu komunikovat a domluvit se.

Autor: Snaut

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Povedená výchova. Taťka jde příkladem!

Správně vychované děti