5 ZAJÍMAVOSTÍ Z DOBY AMERICKÉ PROHIBICE

Celoamerická prohibice byla zavedena v roce 1920, a ačkoli nezabránila konzumaci alkoholu, výrazně ovlivnila běh amerických dějin. Přinášíme vám několik zajímavostí z USA 20.-30. let minulého století.

Prohibice

Pít se mohlo vesele dál

Prohibice postavila mimo zákon výrobu, prodej a dovoz alkoholu pro účely konzumace. Samotná spotřeba alkoholu však nikdy nelegální nebyla.

Pití? Doma, v nočním podniku nebo od doktora

K alkoholu se dalo dostat v podstatě třemi způsoby. Asi každého napadne především domácí výroba, jíž se za dob prohibice věnovalo velmi vysoké procento Američanů. Vyráběl se gin, víno i bourbon, často však šlo o nekvalitní lihoviny, jejichž konzumace mohla mít fatální následky.

Druhou variantou byly noční podniky (tzv. speakeasies), v nichž byl vstup jen pro „zvané“, kteří byli vpuštěni pouze po vyřčení hesla či dalších tajných znamení. Tyto podniky byly natolik populární, že svým počtem převyšovaly i počet dřívějších legálních hospod. V roce zavedení prohibice jich bylo jen v samotném New York City podle různých odhadů 30-100 000!

Třetí varianta nebyla zdaleka tak vzrušující, šlo zkrátka o to, že doktoři měli možnost alkohol zcela legálně předepisovat svým pacientům. A tak předepisovali…

Frčely koktejly

V době prohibice výrazně vzrostla popularita koktejlů. Důvod byl prostý: tyto drinky nabízely elegantní možnost, jak zamaskovat chuť nekvalitního alkoholu. Znáte to – i víno z PET láhve se dá, když k tomu přidáte dostatek Koly.

Vznikly alkoholové plavby

Během prohibice se zrodily také výletní plavby do mezinárodních vod, kde byl pak legálně servírován alkohol. Tyto alkoholové plavby jsou běžné i dnes, často však není důvodem prohibice, nýbrž vysoká cena. Příkladem za všechny budiž Švédové, kteří se jezdí levně opíjet na parnících mezi Dánskem a Švédskem.

Mafie si mnula ruce

Prohibice byla jedním z hlavních důvodů vzestupu mafie v USA.  Na nelegálním prodeji alkoholu se pořádně napakoval i samotný Al Capone. Jen během roku 1927 mu nelegální prodej chlastu přilepšil zhruba o 60 milionů dolarů (to je ranec i dnes, a co teprve tehdy…).

Autor: Pseudofilosof

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Neuvěřitelné příběhy řidičů alkoholiků

Šílené zákony, které dodnes platí