5 důkazů, že opravdu nejste IT technik!

Hardware, software. Bedna, monitor, klávesnice, myš, programy. Nic složitého. S tím si dneska musí umět poradit každý. Chyba lávky. Po přečtení následujícího zjistíte, že zase nejste takový IT machr, jak si o sobě myslíte!

1. Instalace a odinstalace má svůj řád!

Aby byl program opravdu odstraněn, rozhodně nestačí pravé tlačítko a odstranit. V krátkodobém horizontu lze programy jistě odstraňovat výše uvedeným způsobem, ale z dlouhodobého hlediska se tento způsob mazání programů postará o to, že si svůj počítač pomalu, ale jistě, zanesete nežádoucím „odpadem“.

Tip: Programy odstraňujte přes Programy a funkce v ovládacích panelech. Zde máte vždy maximální přehled nejen o všech nainstalovaných programech, ale i o jejich verzích a aktualizacích.

2. Antivir je zbytečnost aneb tak dlouho se chodí se džbánem pro vodu…

Antivir je nutnost. Můžete si stokrát myslet, že pokud nenavštěvujete neprověřené weby a otevíráte jen emaily ze známych adres, že se vás viry netýkají. Přesto je nezytné, abyste svůj počítač antivirem vybavili. Cesty, jakými lze počítač napadnout, jsou den ode dne sofistikovanější a, i kdyby nebyly, stačí, aby se k počítači na chvíli posadil někdo jiný než vy a virus je doma. Opatrnosti v tomto případě není nikdy dost.

Tip: Antivir rozhodně nemusí dělat ve vaší peněžence průvan! Plnohodnotná ochrana je dnes pro nekomerční účely k dostání zcela zdarma!

3. Počítač se zpomaluje, protože je starý? Omyl!

Rychlost PC záleží (mimojiné) především na paměti RAM a její volné kapacitě. Instalujete – li na svůj počítač desítky programů, které mají schopnost běžet na pozadí, každý z nich si ukrajuje svůj díl z této paměti. Pokud chcete rychlost počítače udržet na přijatelné úrovni, regulujte počet programů, které se atuomaticky spouštějí po zapnutí.

Tip: Pro kontrolu běžících programů použijte některý z free diagnostických programů. Počítač také pravidelně čistěte a defragmentujte (jak spustit defragmentaci pro Windows 8 zjistíte v přiloženém videu)! I tak přispějete k jeho svižnějšímu chodu.

4. Bez správného zapojení vám nic fungovat nebude

Možná se smějete, ale každý „ajťák“ vám potvrdí, že valná většina IT problémů spočívá v uvolněném nebo špatně zastrčeném kabelu. To pak rázem nefunguje internetové připojení, nebo dokonce celý počítač.

Tip: Pokud počítač jeví částečné nebo celkové známky nefunkčnosti, vždy nejprve zkontrolujte správnost zapojení kabelů. U notebooků nezapomeňte i na kontrolu připojení baterie.

5. Návštěva IT specialisty je ostuda!

Opak je pravdou. Byť je mohu úkonů na PC proveditelných i běžným uživatelem, jedině IT odborník rozumí počítači na takové úrovni, aby řešením problému nestrávil mládí a zároveň vám dokázal pomoci.

Tip: Dodržujte zásady a doporučení, která od IT specialisty dostanete a jeho návštěvy pro vás budou svátkem, nikoliv často se opakující rutinou.

Napadá vás další důkaz? Sem s ním!

Autor: Amon Surtur

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Když počítače chybují. Neuvěřitelné příběhy

6 cool příslušenství k vašemu PC