Když počítače chybují. Až neuvěřitelné příběhy

Uznáváme, že je titulek mírně zavádějící. Počítače totiž (alespoň zatím) pouze dělají to, co jim řekneme. A když jim naservírujeme software plný chyb, nemůžeme se divit, že to špatně dopadne. Třeba jako v následujících případech.

Počítače stávkují

Bankomaty rozdávaly peníze

Celkem pět a půl hodiny trvalo, než nejmenovaná australská banka napravila chybu, která způsobila, že zákazníci v Sydney, Melbourne a Brisbane mohli vybírat neomezené obnosy. Stalo se tak díky chybě v databázovém softwaru.

Japonci bez bankomatů a e-bankingu

Kvůli opravě softwarové chyby, která zasáhla 5 600 bankomatů, byla jedna z největších japonských bank nucena odstavit všech svých 38 000 bankomatů po celé zemi. Zároveň musela vypnout také e-banking. Tento stav trval celých 10 dnů.

Nevinní zločinci

Chyba v počítačové systému a problémy s elektronickým přenosem informací zapříčinily, že bylo zatčeno 22 nevinných lidí. Stalo se tak v Austrálii, kde systém nesprávně označil tyto lidi jako zločince. Vše se nakonec naštěstí vysvětlilo.

2,7 miliardy dolarů za systém, který nefungoval

Ano, přesně tolik dala americká armáda za vojenských počítačový systém DCGS-A (Distributed Common Ground System). Ten měl sloužit především k zpracovávání a vyhodnocování informací (např. o nepříteli nebo bojovém terénu) v Afghánistánu. Systém však řádně nezvládal ani jednoduché analýzy, výsledky navíc nabízel s výrazným zpožděním, čímž paralyzoval bojeschopnost Američanů. A to vše díky problémům s kompatibilitou softwaru.

Napadají vás další příklady selhání počítačů? Napište nám o tom!

Autor: Pseudofilosof

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Rok 2014 na Googlu. Co všechno se stahovalo?

Nejúspěšnější vývojáři světa. Seznamte se