5 bláhovostí, které se myslíme o Polácích

Polsko je naším severním sousedem. Přesto toho o Polácích většina Čechů mnoho neví. Zato si o nich velmi rádi myslíme. A co?

Co si myslíme o Polácích

Pánbíčkáři

Že je Polsko zemí se silnou křesťanskou tradicí je neoddiskutovatelný fakt. 80% Poláků je věřících (v ČR je to jen cca 20% obyvatel). To ale neznamená, že by Poláci byli nějací nazdárkové. Například zdejší fotbaloví chuligáni jsou obávanými výtržníky nejen doma v Polsku.

Alkoholici

Může být s podivem, že my Češi se odvažujeme mít někoho za alkoholiky. Ovšem u Poláků to tak je. Polsko je největším producentem vodky v Evropě a Poláci se také nebojí ji konzumovat. A to tak že pořádně. Přesto ale vypijí za jeden rok v průměru o 3 litry alkoholu méně než my Češi.

Nesnáší nás

Tak tady už jsme úplně vedle. Je to přesně naopak. Poláci nás žerou a my na ně z vysoka kašleme. Nikdo z nás proto nemá racionální důvod, ale komunisti nás tak naučili a my se toho ne a ne zbavit. Naše škoda.

V Polsku je pro nás lacino

Příhraniční trhy v Polsku jsou naší oblíbenou destinací, ale nenechte se zmást. Pro polské vnitrozemí platí úplně jiná pravidla. Navíc z trhů si mnohdy můžete přivézt zboží pochybné kvality. Pak jsou z toho zakázané reklamy v TV a podobné mezinárodní lapálie.

Poláci nerozumí sportu

Zato nás je 10 milionů trenérů snad všeho. Ovšem takový zájem, jako Poláci projevují o skoky na lyžích, plochou dráhu nebo fotbal, aby v Čechách pohledal. A jak jako chcete rozumět něčemu, na co jste  líní se i jen dojít podívat?

Poláci zkrátka v našich očích nemají dobré renomé. Neprávem. Nebo snad víte o něčem, kvůli čemu by nám Poláci měli opravdu tak vadit? Rádi si to přečteme v komentářích.

Autor: Amon Surtur

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

5 věcí, které by Slovák udělal jinak

7 důvodů, proč bychom nejeli do Ruska