10 faktů o pondělí, o kterých jste jistě nevěděli

Patříte k těm, kterým už v neděli odpoledne naskakuje husí kůže? Pak asi taky nemáte rádi pondělky. Existuje mnoho důvodů, proč první pracovní den týdne nemá zrovna dobrou pověst.

10 věcí, co byste měli vědět o pondělí

Víc než polovina lidí přijde pozdě do práce

Dva dny odpočinku zřejmě dělají své. Zaměstnanci tak náruživě oddychují, že jich více jak 50 procent přijde v pondělí ráno pozdě do práce. Důvodů a výmluv, proč se tak stalo, pak mají spoustu. Jistě i vy máte pro tenhle případ svých pár argumentů v kapse.

V pondělí je produktivita práce jen tři a půl hodiny

Takže přijdete pozdě a ještě nemakáte. Z normální osmihodinové pracovní doby se v pondělí činnostmi plně souvisejícími s pracovní náplní a úkoly zabýváme ani ne polovinu tohoto času, přesně jen 3 a půl hodny.

Pondělní výmluvy zaberou 12 minut

Lamentovat a vymlouvat se nám jde v pondělí nejlépe z celého týdne. Stěžovat si na to, že tu po týdnu už zase je to otravné pondělí nám v ten den zabere plných 12 minut.

První pondělní úsměv? Až před polednem

Zamračené pondělí, aspoň tedy v pracujících tvářích. První úsměv podle nejrůznějších průzkumů prý dokážeme vyloudit až v čase 11 hodin a 16 minut.

Největší pondělní depky má střední generace

Ať už tomu říkáte zachmuřenost, špatná nálada nebo rovnou pravidelná pondělní deprese, tak ani v tom nejste sami. Mezi největší fňukaly a ukňučence se řadí věková skupina 45 – 54 let. Dokáží prý lkát a bědovat téměř čtvrt hodinu.

Pondělí přeje sebevrahům

I tady mluví dlouholeté výzkumy a statistiky, ale v pondělí prý skoncuje se životem 16% mužů-sebevrahů a dokonce 17% žen-sebevražedkyň. Oproti víkendovým dnů je to nárůst o 3-5%. A podle psychologů za to nemůže jen návrat do práce, ale třeba i samota starších lidí, které opustí jejich pracující rodina a blízcí.

Pondělní infarkty

Zvýšený stres a s tím související stoupající krevní tlak jsou často spouštěčem srdečního infarktu. Podle britského Medical Journalu je v pondělí jejich nárůst až 20% v porovnání s jinými dny v týdnu.

V pondělí málo prší

Meteorologové a jim podobní šarlatáni tvrdí, že v našich končinách se počasí obměňuje v sedmidenních cyklech. A protože jak na potvoru mnohokrát proprší celý víkend, tak se obloha v pondělí protrhá a udělá z něj nejméně deštivý den týdne. A je pochopitelné, že to se pak do práce nechce.

Jak zahnat pondělní chmury?

Léčba pondělní deprese má prý několik možností. Vědci, výzkumníci a badatelé ty nejlepší způsoby seřadili: sledování televize, sex, on-line nákupy, spořádání čokolády a plánování dovolené.

V pondělí kupte auto

Věřte tomu nebo ne, ale je tu ještě jedna věc, kterou byste si mohli v pondělí udělat radost. První den v týdnu je prý tím nejlepším na pořízení nového auta. Nejvíc se jich kupuje na volné dny (tedy v pátek a o víkendu), ale v pondělí prý chodí málo lidí a prodejci tak jsou ochotni nějakou tu kačku slevit.

Takže buďte dneska v klidu, nestresujte se a kupte si třeba nějakou exkluzivní čokoládu přes e-shop. Nebo to v pondělí řešíte jinak? Napište nám o tom do komentů.

Autor: Petr Lízal

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Jak nejlíp (ne)spáchat sebevraždu

Jste připraveni na rok 2015? Tyhle předpovědi děsí svět!