Jasná zpráva: Kdo prdí, zdraví si tvrdí!

Kdo krká a prdí, ten si zdraví tvrdí – takový je celý znění lidovýho moudra. Horní únik vzduchu necháme pro dnešek stranou a podíváme se směrem dolů, do míst, kde se záda potkávají se stehnama. A čtěte pozorně, ať si na konci neřeknete, že zase víte prd!

Prdění

Co je vlastně prd?

Prdy jsou způsobený zachyceným vzduchem, kterej může pocházet z mnoha zdrojů. Něco z toho je vzduch, kterej jsme nadejchali při žvejkání jídla nebo lemtání nějaký tekutiny. Určitý množství vzduchu prosakuje do střev z krve a část plynu si vyrábí střeva samy v reakci na bakterie, který se tam poflakujou taky. Typickej prd se skládá z 59 procent dusíku, 21 procent vodíku, 9 procent oxidu uhličitýho, 7 procent metanu a 4 procent kyslíku. Jen na okraj: V drtivý většině jde o plyny nevoňavý. Jo a hlasitost prdu závisí od tlaku toho plynu a těsnosti našich svěračů.

Proč prdy smrděj?

Tak o nevoňavým složení prdu jsme si už psali, ale velkou zásluhu na provoněnosti má i to, čím se zrovna nacpete. Čím je nějakej ten kus žvance bohatší na síru, tím je prd čichově výživnější. Největšíma prdotvůrcema jsou fazole, zelí, hrách, vejce, některý druhy sejrů a taky sycený nápoje (to jako ty s bublinama).

Kolikrát za den prdíme?

Průměrnej člověk vyprodukuje každej den asi půl litru prdu. Ženský i chlapi – to je jedno. A pak to musíme vypustit, což se stane asi čtrnáctkrát denně. Docela dobrým fórem je, že kdyby jste svý prdy sbírali nepřetržitě 6 let a 9 měsíců, tak máte takovou sílu plynu, jakou má třeba atomovka.

Jaká je rychlost prdu?

Další dost zajímavej rozbor. Prd z vás vyletí určitou rychlostí, která závisí už od výše popsanejch hodnot (tlak plynu, těsnost svěračů). Jeho smrad pak ucejtíte zhruba za 8 – 15 sekund. To odpovídá jeho cestě z místa vypuštění až k vašemu nosu.

Existujou kulturní prdy?

Většinou je společensky nevhodný si tímhle způsobem ulevit na veřejnosti, ale jsou na světě místa, kde se to vyloženě hodí. Jihoamerický indiáni kmene Yanomami se prdama zdraví. V Číně zase existuje oficiální pracovní zařazení „čmuchač prdů“. Jakej ten frajer bere plat, ale nikde napíšou.

Co s prdy ve spánku?

Coby – vypustit. I kdyby jste se přes den snažili sebevíc a prdy v sobě zadržovali (což se teda výrazně nedoporučuje, protože zaražený prdy dokážou bolet jako sviňa), tak se ve spánku uvolníte a uvolní se i vaše svěrače. Prostě spánek je zdravej a relaxační ve všech směrech.

Mrtví prd ví?

To možná jo ( i když, kdyby některý mohli mluvit…). Člověk po smrti už fakt moc nepokecá, ale ještě si zaprdí. Je podložený doktorama, že víc jak tři hodiny po tom, co to na tomhle světě zabalíte, ještě posíláte poslední „tajný depeše“. Fakt skoro 200 minut po skončení mozkový činnosti dokáže (a taky to dělá) lidský tělo vypouštět ze svých útrob plyny. Takže poslední, co lidstvu sdělíte, je prd.

Autor: Zvonimír Bláha

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

8 hrůzných důsledků stravování ve fast foodech

Co dělat, když jí smrdí…