Proč je Zaklínač tak oblíbená videohra?

Sérii o bělovlasém lovci monster znají nejenom příznivci počítačových her. Tvůrcem této úspěšné série je polský spisovatel Andrzej Sapkowski, který při tvorbě Zaklínače nemohl tušit, jak populární se jeho příběhy nakonec stanou. I když byly seriály a filmy o lovci monster relativně úspěšné, opravdový průlom zaznamenala série až po přechodu do herního průmyslu. V roce 2007 tak přišlo první rozsáhlé RPG od studia CD Projekt, kde mohli hráči příběhy Zaklínače zažít na vlastní kůži.

zaklínač videohra

Jaký byl první Zaklínač?

I když to může znít neuvěřitelně, Zaklínač 1 má víc jak 13 let. Postupem času ho sice zastínil druhý, a hlavně třetí díl, avšak na ikonickou první hru o lovci monster nelze zapomenout. Právě ona totiž nastartovala vlnu popularity, která se s Geraltem táhne dodnes.

Zaklínač 1 byl před časem opět volně k dispozici, takže si mohli všichni hráči oživit své vzpomínky na mládí. Ve výkonnostním nebo grafickém porovnání se samozřejmě nemůže se Zaklínačem 3 vůbec rovnat, ovšem i tak ve vás první díl herní série zanechá velkou stoupu.

Hlavní hrdina Geralt totiž není jenom hrdinou. Je to vyvrhel společnosti ve světě, kde nejsou přijímáni mutanti, takže ani on sám nemá s lidmi zrovna dobrý vztah. Jednou z věcí, na kterou budu všichni hráči vzpomínat je silná atmosféra, kterou nebylo snadné vytvořit.

Jenomže vývojářům se to nakonec podařilo. I když se procházíte v polorozpadlém hradu nebo obdivujete slunečná hořečnatá pole, vždy si budete připadat zkroušeně a depresivně. Jako byste se najednou nacházeli ve světě po apokalypse.

Zaklínač 3 je skutečnou herní peckou

Vývoj a tvorba Zaklínače 3 se vývojářům se studia CD Projekt opravdu povedla. Třetí díl s podtitulem Divoký hon si prakticky okamžitě zamilovali nejenom hráči na stolních počítačích, ale také na herních konzolích PlayStation 4 a XBOX One. Podle některých herních novinářů a kritiků je Divoký hon považován za jedno z nejlepších RPG všech dob a v roce 2016 se pravidelně objevoval mezi nejlepšími herními tituly daného roku napříč všemi žánry.

Proč je ale Zaklínač 3: Divoký hon tak oblíbenou hrou? V první řadě si hráči oblíbili jedinečné příběhy Geralta a dalších postav, které vycházejí z pera otce celého projektu, tedy Andrzeje Sapkowskiho. Hlavní hrdina se vydává hledat svou svěřenkyni Ciri, která utíká před přízrakem známým jako Divoký hon. A to je vlastně celá zápletka této videohry. Na své cestě Geralt potkává i řadu postav z předchozích dílů.

Vedlejší mise vás donutí hrát znovu a znovu

Vývojářům se k jejich vlastnímu překvapení podařilo vytvořit i zábavné vedlejší mise, které samozřejmě můžete a nemusíte plnit. Jenomže ony vedlejší úkoly skrývají další příběhy, což vás donutí pouštět hru Zaklínač 3 znovu a znovu.

V konkurenčních titulech plní vedlejší mise roli záplaty sloužící k natažení času stráveného ve hře. Jenomže u Divokého honu tomu tak není. Skvělé dialogy plné vulgarismů a oplzlostí pak skvěle zapadají do pochmurného prostředí.

Tím pádem si tuto hru vychutná i někdo, kdo do série Zaklínače naskočil až s třetím dílem. Další oblíbenou věcí je otevřený svět, který můžete prozkoumávat podle vašich představ. I samo prozkoumávání mapy je velkým zážitkem.

Jakmile se pustíte do hledání pokladu, boje s příšerami nebo potírání krvežíznivých monster, nebudete vědět co dřív. Přidejte ještě perfektní hudbu a vzniká koktejl zajišťující, že Zaklínač 3: Divoký hon je neuvěřitelně populární i 5 let po vydání.

Otevřenost světa a příchod dalších rozšíření do Zaklínače 3 popularitě této hry jenom přidávají. Právem je považována za jednu z nejlepších v historii. Nevěříte? Vyzkoušejte si ji a posuďte sami!

FOTO: 123rf.com

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

Videohry začínají léčit psychické potíže. Mohou nám ale skutečně pomoci? Jak vypadá terapie s pomocí virtuální reality?

Nejbrutálnější videohry všech dob. Jaké herní počiny byly zakázány kvůli násilí, oplzlostem a vulgaritě?