Marihuana z vás udělá teplouše, vraha a komunistu! Proč tato droga v minulosti dostala punc nejhoršího zla?

Zní to zvláštně, ale zákaz marihuany a její globální kriminalizace měla jen pramálo společného s válkou proti drogám. Vykreslit konopí jako největší zlo pod sluncem bylo posledních sto let součástí ekonomického a politického boje.

marihuana

Vraťme se zpátky do těch romantických časů roku 1937. Když si odmyslíte občanskou válku ve Španělsku a předstartovní výstřely té druhé, světové, byly to vlastně fajn léta. V drogérii nebo lékárně si tehdy můžete naprosto legálně koupit všechna zakázaná jablíčka ze Satanovy zahrádky: heroin, kokain, pervitin, opium. Někde sice potřebujete doporučení lékaře, ale většinou je pořízení těchto látek asi tak náročné, jako nákup šumivého multivitaminu. Čemu se ale musíte vyhnout, abyste neskončili za katrem? Droze zvané marihuana!

Nikdo pořádně nevysvětlil, proč je marihuana špatná

Rokem 1937 se zelená rostlinka dostává na ostře sledovaný seznam zakázaných látek. Prakticky globálně. Proč? Vysvětlujících teorií je spoustu. Univerzální konopí konkuruje byznysu papíren, výrobcům technických tkaniv i maziv, dokonce i těžařům ropy.

Kouření trávy je mnohem zábavnější, než kouření tabáku. A protože si ji i zahradnické kopyto může vypěstovat doma za oknem, státy přichází o daně z povoleného hříchu, prodeje cigaret a alkoholu. Je totiž moc snadno dostupným instantním štěstím pro masy, a proto musí být zakázána.

Konopí posílá bělošky do postele černochům

V Americe se mužem č. 1 v kriminalizaci marihuany stal Harry J. Anslinger. Chlapík, který byl zklamaný tím, že nevyšla prohibice alkoholu. Tady ale vycítil příležitost. Silný tah na branku ve snaze potřít jakoukoliv konzumaci konopí podtrhl nezbytnou dávkou rasismu.

Jak? Když ji kouří negři (jo, ve třicátých letech se to ještě říkat mohlo), myslí si, že jsou tak dobří jako bílí. Pointa mechanismu? Bílá majorita tehdy nestojí o bíle smýšlející černochy. Takže ani bílá majorita už nechce marihuanu…

Problém pana Anslingera ale mohl ležet někde jinde. Štvala ho tráva, protože dala vzniknout satanské muzice. Fanouškové temně-metalových Abruptum prominou, tehdy to byl swing a jazz. A na něj trsající ženy, pod vlivem konopí: „Vyhledávaly hanebné sexuální kontakty s hispánskými umělci a černochy…“ Už jsme vám řekli, že jeho manželka mu zahýbala s venezuelským muzikantem? Všechno je to rázem jasnější, že?

Marihuanu zpropagoval Úřad proti narkotikům

Vtípek? Ve třicátých letech byla marihuana natolik mainstream, že se o ní vlastně moc nehovořilo. Ve Státech to změnil až Úřad pro narkotika, který během tří let vyprodukoval přes padesátku spotů a krátkých filmů. Název napoví: Marihuana – Zabiják mládí; Hlubiny šílenství; Narkotikum, Hrozba marihuany. O co jde? Konopí nebo hašiš je tu líčeno jako mysl-rozleptávající zlo, které vás donutí buď a) spáchat sebevraždu b) spáchat vraždu c) spáchat vraždu a potom sebevraždu.

Marihuana a Hollywood

Jméno herečky Lily Leedsové nápadně připomíná nějakou soudobou pornstar. Těsně vedle. V roce 1948 tehdy dvacetiletá hvězdička dostala „trest“ šedesátidenního pobytu v luxusním vězení za držení marihuany. Přišlo jí to dlouhé, a tak raději svolila k propagační spolupráci s policií. Co to obnášelo? Titulní roli v bijáku She Shoulda Said No!, kde hraje samu sebe. A podle scénáře diktovaného byrokraty Bílého domu představuje „nízký svět“ zelené toxikománie.

Bylo by to vtipné pokoukání, kdyby Leedsová současně nepotopila svým udáváním půlku Hollywoodu. Agentům z protidrogového a FBI primárně nešlo o nelegální trávu, ale o to získat „záznam“ na každého režiséra, herce a scénáristu.

Filmová studia byly moc nezávislé a poněkud levičácké, a to se tehdy ve vládě nelíbilo. Kriminální a protidrogová kampaň postavila filmovou branži z továrny na sny hezky do latě.

Proti migraci, socialismu i gayům

Padesátky také oprášili věčné heslo: „Myslete na děti!“ a tvůrčí práci se statistikou. Jo, v západních novinách jste se mohli dočíst, že tři čtvrtiny všech zločinů na světě spáchají „otroci drogových závislostí“.

Vykreslení marihuany je stereotypní: jedno šluknutí, a jste schopni pobít vlastní rodinu. To všechno kvůli tomu mexickému plevelu (ano, tehdy se zrovna ve Státech řešila migrace z Jihu).

Ostatně, nechtěných existencí bylo v té době v USA povícero. Například? Komunisti a homosexuálové. A marihuana je dokázala velmi efektivně hodit do jednoho pytle, jako nejmenší společný jmenovatel všeho zla.

Halucinace a oblouznění vás mělo přiblížit k utopickým ideálům socialismu, rozvratu přirozených hodnot a nakonec ve vás vyvolat „nelidské“ bažení po příslušnících toho samého pohlaví. Marx byl pro hochy z Washingtonu zkouřený buzerant. Ostatně, od marihuany ke komunismu (jen protentokrát čínskému), není daleko ani podle současných konzervativců.

Autor: Radomír Dohnal

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Marihuana může podle odborníku posilovat imunitu nebo bojovat proti rakovině

Největší světový pivovar bude vyrábět limonádu s THC. Konopí se stává stále běžnější součástí našeho života!