Středověk a jak se tenkrát žilo? Koukněte na obyčejný den i na chvíle zábavy

Máte smart hodinky? Zahodit! Hipsterský účes? Nezájem! Zapomeňte na svou každodenní realitu a pojďte se přesunout do středověku. Jak by vypadal váš den, kdybyste se narodili v době temna?

středověk

A jaká by byla zábava, když internetový zázrak nepředpověděl ještě ani Da Vinci? Tohle je středověk!

Pěkně se zařaďte do škatule

Obyčejný den ve středověku byl samozřejmě řízen podle toho, v jaké společenské vrstvě jste se zrovna nacházeli. Feudální systém zajišťoval práva a privilegia vyšší třídě. Smetánka bydlela na hradech, ostatní se rozprostřeli v rámci panství. Rolníci, včetně nevolníků, trávili svůj každodenní život na vsi. A právě život na vesnici teď trochu proklepneme.

Život běžného člověka

Co by vás čekalo, pokud byste byli jen nepatrné pracující zrnko písku? Těžká práce – na jaře byste zaseli, v srpnu sklízeli, na podzim vše pečlivě poorali. Práce začínaly za úsvitu, kdy se vyháněla stáda na pastvu, a končily za soumraku, kdy se čistily chlévy a zvířata se zaháněla zpět.

středověk
Muž ve středověku. (zdroj foto: pixabay.com)

Středověk a bydlení

Někdy se vám zdá, že byste si klidně dali říct a chtěli lepší bydlení? Ve středověku byste měli dům z proutí, dřeva a mazanice. Chloubou by byla došková střecha. Dům byl často bez oken, bylo třeba udržet teplo. Vnitřek domova byste nejspíše sdíleli z jedné třetiny se svými zvířaty. Uprostřed domu by zřejmě bylo ohniště, a o čerstvém vzduchy byste si mohli nechat leda tak zdát – teplo je důležitější! K tomu pár stolků, truhlice na ložní prádlo, a pár hrnců na vaření. A samozřejmě celá rodina, včetně ctěné matinky, v jedné jediné místnosti. Nebe, že? Ehm…

Středověké jídlo

Po celý rok se stravujete z darů přírody. Ty vás udržují silné a zdravé. Jíte především zeleninu a vše, co si nasbíráte a následně usušíte. Ořechy, všemožné bobule, kopřivy, byliny. A k tomu si dáváte velmi slabé domácí pivo. Pečete si černý žitný chléb. Když máte štěstí, máte i med. Nejhůř se vám vede na jaře, protože zásoby rychle docházejí, a venku ještě není nic k snědku. Občas prostě hladovíte.

Fashion kousky

Kdyby tohle četla „ta vaše“, zešílela by! Ve středověku ženské opravdu neměly co na sebe! Měly jedno oblečení – hrubý plášť s kapucí, často bez rukávů. Vy, jako pracovitý a svalnatý rolník, byste nosil hrubě tkanou tuniku s kapucí. Rukavice. A taky koženou obuv s dřevěnou podrážkou.

Vyhodit si z kopejtka

Je jasné, že po celém týdnu jste zedřený jako kůň. Ale je třeba se také trochu zabavit. Sváteční dny byly časem odpočinku. Mohli jste se tak například zúčastnit kohoutích zápasů nebo se u vás sem tam objevil potulný komediant či hudebník.

Středověk a ženy

Myslíte si, že život středověkého muže za moc nestál? To je hadr oproti tomu, jaký frmol měly ženy. Vstávaly jako dnes, okolo osmé nebo deváté. Poté, co si daly vanu, se mohly nalíčit a upravit si nehty. No, tak nic. Začneme znovu: Ženy vstávaly okolo třetí ráno, měly na starost přípravu snídaně. Pak následoval nekonečný sled každodenních činností – starost o dobytek, práce na poli, sběr bylin, plodů a bobulí, a také příprava jídla.

Jedlo se většinou jednou denně, oběd. Když jste měl štěstí, zbylo trochu k večeři. S dvanácti dětmi na to zapomeňte. Žena tkala, předla a fungovala jako paní doktorka. Tak těžký byl středověk. Musela se vyznat v bylinách. Kdyby měl někdo bebíčko, bylo právě na ní, aby věděla, jakou bylinou problém vyřešit. A co ty domácí porody třinácti dětí?

středověk
Životní cíl dívek ve středověku byl jasný: dobře se vdát. (zdroj foto: pixabay.com)

Dětí jako smetí

Jelikož ještě nebyl vymyšlen spolehlivý pytlík, který by ty bílé mršky udržel, pravděpodobně byste měl skutečně kopu dětí. Záleží, jak často byste se v přítomnosti zbytku rodiny chtěli milovat, ale obecně to rozhodně nebylo nic, co by kdokoliv řešil.

První dítě by pro vás představovalo požehnání od boha, ale s dalšími přírůstky už byste se tak rád nesetkával. Prostě a jednoduše proto, že jídla nebylo nazbyt. A hlad není nic příjemného. Další hladový krk to měl velmi těžké. Ale když už dítě dosáhlo věku okolo 6 let, změnil byste názor. Té práce, co vašich 13 dětí zastane na poli a kolem zvířat, paráda! Chlapce byste vedl k řemeslu, dívky měly jasný úkol – dobře se vdát. Prostě středovek.

Tak co, pořád se cítíte špatně, když venku zrovna prší a vy nemůžete ven? Co takhle otočit kohoutkem a mít v něm pitnou vodu? Hotový zázrak, co? 

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

5 bizarních smrtí ve středověku

Dějiny posilování. Jak cvičili borci v antice a středověku a kdy vlastně vznikla moderní kulturistika