5 bizarních smrtí ve středověku

Středověk trval zhruba od 5. do 15. století, přičemž šlo o epochu, kde smrt byla doslova všudypřítomná. Kromě všedních úmrtí, třeba dekapitací nebo na základě různých nemocí, však středověk nabídl také hitparádu smrtí krajně nevšedních. Pojďte s námi na malou procházku nevšední historií.

Hraběte Orknejského, Vikinga Sigurda Eysteinssona (asi 875-892) zakousla mrtvá hlava

Smrt Sigurda Eysteinssona je citována jako jedna z vůbec nejbizarnějších v historii, a udávána jako příklad spravedlivé msty ze záhrobí. Se svým nepřítelem Máelem Brigtem se totiž Sigurd dohodl na bitvě, do níž si směl každý z protivníků přivést jen 40 bojovníků. Sigurd si jich však přivedl dvojnásobek, díky tomu zvítězil. Svému protivníkovi přitom usekl hlavu, kterou si vítězoslavně připevnil k sedlu svého koně. Problém byl ten, že Máel Brigt měl poměrně výrazný předkus – během cesty z bojiště se tak hlava „zakousla“ Sigurdovi do nohy. To ho samozřejmě nezabilo, následná infekce však ano. Podle legendy to byl akt msty a dosažení spravedlnosti ze záhrobí.

Anglický král Edmund II. (asi 989–1016) skonal na záchodě

Edmund II. se právě chystá vykonat velkou potřebu. Usedá proto na toaletu. Chvíli poté už mu tělem projíždí omračující bolest. Mazaný atentátník si na něj počkal v páchnoucích výkalech a nyní jej proklál mečem. Meč nechal zabodnutý v králově těle a utekl. Hlavním podezřelým se stává šlechtic Eadric Streona († 1017), jemuž se nelíbila proti dánskému králi zaměřená politika anglického trůnu.

Vládce Abbásovského chalífátu na Blízkém východě Al-Musta’sim (1213-1258) umřel v koberci

Píše se rok 1258 a vládce Bagdádu Al-Musta’sim s obavami sleduje, jak se k městu blíží mongolská horda v čele s chánem Hülegüem (1217–1265). Obavy jsou na místě, nedlouho poté Mongolové město dobývají a panovník je odsouzen k smrti. Vzhledem k tomu, že se nesmí prolít ani jediná kapka jeho královské krve, je nebohý Al-Musta’sim zabalen do koberce, po němž se následně projíždí mongolská jízda na koních.

Anglickému králi Edwardovi II. (1284–1327) nechala zarazit tyč do análu vlastní žena

Osud Edwarda II. je nadmíru zajímavý a tak trochu smutný. Deprimovaný anglický král byl totiž zajat vlastní ženou a dcerou francouzského krále Izabelou (1295-1358), která jej přiměla k abdikaci, neboť chce vládnout sama se svým milencem Rogere Mortimerem (1287-1330). Edwardovi II. je zima a má hlad, hlavně však zatím netuší, že bude hůř. To když mu Izabela nechá do análu vrazit rozžhavené železo, které mu spálí vnitřnosti.

Aragonský král Martin I. Aragonský (1356-1410) se přejedl a usmál k smrti

Učený král Martin I. Aragonský (1356–1410) je zrovna na velké oslavě a láduje se vybranými pokrmy. Již několik dnů ho trápí problémy se zažíváním a pořádný průjem, takže se necítí nejlépe. Přesto se cpe k prasknutí. Pak ho něco rozesměje a král propuká v hysterický smích, smích, který se mu ukáže býti osudným. Bohužel pro pozůstalé po sobě mrtvý král nezanechává dědice a tak po jeho smrti začínají intenzivní boje o moc.

Autor: Pseudofilosof

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

5 nejzhoubnější konfliktů v historii lidstva

Hitparáda 6 nejkrutějších vládců historie