5 nejzhoubnějších konfliktů v historii lidstva

Již od počátku věků se mezi sebou lidé mydlí, ubližují si a páchají na sobě zvěrstva. Ať chceme nebo ne, válčení je zkrátka součástí naší DNA. Proto nám dovolte vzít vás na exkurzi do minulosti a ukázat, jakých hrůz jsme my, páni tvorstva, schopni se dopouštět.

Válčení masakry

Při pohledu do historie je patrné, že boje o území a války homo sapiens nejsou ničím výjimečným. Naopak, za posledních 3 000 let byl na světě mír v součtu jen 240 let! Za experty v tomto ohledu lze označit Číňany. Sedm z deseti ozbrojených konfliktů s nejvyšším počtem obětí měli na svědomí právě oni. Pozor, mezi oběti válečné vřavy v následujícím výčtu zahrnujeme také ty, kteří skonali v důsledku hladovění, nemocí a strádání. Ale teď už zpět do Číny, kde se odehrála 5. nejkrvavější jatka lidské minulosti:

Povstání Tchaj-pchingů (Čína, 1850-1864), nejméně 20 milionů mrtvých

Zkázonosná občanská válka na jihu Číny si vyžádala více než dvacet milionů obětí na lidských životech. Všechno přitom začal zmagořený (nebo taky ne) křesťanský konvertita Chung Siou-čchüan, jenž se považoval za bráchu Ježíše Krista. Založil proto nezávislý stát s názvem Nebeská říše velkého míru…a začal válčit.

Povstání generála Ana Lushana (Čína, 755-763), 13-36 milionů mrtvých

V polovině 8. století generál An Lushan vyvolal v Číně (neúspěšné) povstání, které si vyžádalo až 36 milionů padlých (ačkoli toto číslo mnozí historici považují za krajně nepravděpodobné a jsou ve svých odhadech střízlivější). V té době se jednalo o přibližně 1/6 veškeré lidské populace.

Krutovláda a expanze Mongolské říše (Asie, Blízký východ, východní Evropa, 1206-1368), 30-60+ milionů mrtvých

Mongolská říše existovala ve 13. a 14. století našeho letopočtu. Tito skvělí válečníci rozsévali strach a smrt, a ve své době neměli z hlediska zabíjení konkurenci. Na svém vrcholu Mongolská říše zabírala území o rozloze 33 000 000 km² (22 % souše planety Země), pod její vládou pak žilo na 100 milionů obyvatel. Během krvavých rejdů mongolských hord podle některých odborníků zahynulo více jak 60 milionů lidí.

První Světová válka (celý svět, 1914-1918), 15-65 milionů mrtvých

Konflikt, který začal v létě 1914 v Evropě, postupně přerostl ve válku, do níž se zapojily všechny světové velmoci. Soupeřící aliance Dohody (např. Francie, Britské impérium, Ruské impérium, Itálie, Japonsko a koncem války také USA) a Ústředních mocností (Německé císařství, Rakousko-Uhersko, Osmanská říše a Bulharsko) se mydlily hlava nehlava, a tak není divu, že podle některých historiků si první světová válka vyžádala až 65 milionů mrtvých.

Druhá Světová válka (celý svět, 1939-1945), 40-72 milionů mrtvých

Další globální konflikt se do historických análů zapsal jako vůbec nejděsivější událost lidských dějin. 2. Světové válce podle některých historiků padlo za oběť až 72 milionů lidí. Také do tohoto konfliktu se postupně zapojily všechny významné velmoci, na opačných stranách barikády přitom stanuly vojenské pakty Spojenců (např. Spojené království, Francie, Sovětský svaz či USA) a Osy (např. Německá říše, Itálie, Maďarsko či Japonsko). Sladkou tečkou pro každého chorého sadistu pak bylo historicky vůbec první použití jaderných zbraní (svržení atomových bomb na japonská města Hirošima a Nagasaki).

Autor: Pseudofilosof

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Paradoxy českých TV stanic. Tohle nám hlava nebere!

4 největší experimentátoři s drogami. Budete se divit!