Lamborghini! Italská bestie, která dávno není traktorem!

Při našich zastávkách u automobilek jako jsou Ferrari nebo McLaren nemůžeme vynechat ani prestižní značku z italské Boloňi. Lamborghini. Pojďme se jí podívat pod kapotu.

Lamborghini

Historie

Zakladatel automobilky, Ferruccio Lamborghini se o techniku zajímal od malička. Přestože jeho rodiče se věnovali zemědělství, jeho zajímaly především technické věci. I proto během druhé světové války opravoval vojenskou techniku.

Po skončení války si v roce 1948 Lamborghini založil firmu Lamborghini Trattori, která se zabývala výrobou traktorů. Posléze byla výroba rozšířena také o klimatizační systémy. Vzhledem ke svým příjmům měl Lamborghini dost peněz na to, aby si kupoval mimo jiné drahé vozy jako Maserati nebo Ferrari. Závada spojky jeho Ferrari vedla k jeho rozmíšce s Enzem Ferrarim, která vyústila až v touhu stavět lepší auta než právě Ferrari.

Automobilka

A tak je na  přelomu let 1962 a 63 založena  Automobili Lamborghini. S pomocí několika bývalých konstruktérů Ferrari vzniká první sériový vůz – Lamborghini 350GTV. Po modelu 400GT vzniká v halách továrny v roce 1965 vůz, který bývá označován jako první supersport vůbec – Lamborghini Miura. Miura byla v podstatě truc podnikem Lamborghiniho konstruktérů, kteří závodní vozy milovali, byť sportovní politika automobilky je striktní – Lamborghini  závodní vozy nestaví. Model je však pro automobilku zásadní ještě z jednoho důvodu.

Znak

Lamborghini nosí ve znaku býka v bojové poloze (podle Ferrucciova znamení zvěrokruhu). Model Miura získal své jméno po trenéru býků pro Corridu, Donu Eduradu Miurovi. Symbolika býka a býčích zápasů je s krátkou přestávkou spojena s názvy modelů automobilky dodnes.

Současnost

V současnosti je Lamborghini jedním z nejprestižnějších výrobců luxusních vozů. Byť součástí německého koncernu Audi (Ferruccio Lamborghini prodal své podíly ve firmě v roce 1973 a majitelé továrny se pak měnili ještě několikrát), Lamborghini si zachovává svou italskou tvář.  Posledním modelem, který automobilka dosud představila je Lamborghini Aventador z roku 2011.

Těšíme se na další modely.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Ferrari – králové na čtyřech kolech

MClaren: Dravci z Wokingu