Víte co dělat, když vás uštkne kobra královská?

Pokud vám při plánování exotické dovolené padla do oka jihovýchodní Asie, její pralesy, vodní kanály a malebné čajovníkové terasy, řekneme vám jenom dvě slova: kobra královská.

kobra

Kobra královská většinou nepřerůstá 3,5 metru délky. Ale s pořádnou porcí smůly těch metrů může mít i šest. A s takovým mazlíčkem je těžké pořízení. Patří totiž k hadům, kteří se dokáží „postavit“ a s klidem vám hledět do očí. Na váš klid by si v takovou chvíli nejspíš nikdo nevsadil.

Had údajně klidné povahy

Kobra patří k hadům, kteří se výtečně sžili se světem lidí. Takže už dávno nežije jen v džungli a mangrovech, ale v okolí polí, zavodňovacích kanálů, v kanalizacích. V podstatě máte větší šanci na ni narazit dnes než před třiceti lety. Na každých 6 kilometrů čtverečních připadá jedna kobra. Takže setkání s ní není nepravděpodobné.

O kobře královské – vzrůstem největším jedovatém hadovi světa – se říká, že je plachá. A že se lidem pokud možno vyhýbá, že je nejprve „varuje“ roztažením své kápě a výhružným syčením a teprve – až když nemá na výběr – zaútočí. Méně se hovoří o tom, že tyhle před-útočné fáze dohromady nemusí trvat déle než pár vteřin.

Stačí, když má „své období“ rozmnožování, chrání snůšku vajíček, je zrovna na lovu nebo míří do úkrytu a vy jí překážíte v cestě, a umí být velmi temperamentní. Co přijde pak? Kobra – výtečně šplhající, dobře plavající, rychlá na zemi – zaútočí kousnutím.

kobra
Kobra královská ve volné přírodě. (foto: depositphotos)

Koktejl složený z toxinů

Málokdy se hned pustí. Není to polibek smrti, ale žvýkání. A tím ze svých jedových váčků uvolňuje více a více jedu. Je to hovadská dávka – 5 až 9 mililitrů na jeden zásah. Čtyřtunového slona to sundá za 3-4 hodiny, takže se nedá počítat s tím, že to zvládnete lépe.

Specifikem jedu pak je, že to je učiněný koktejl toxinů, složený asi ze čtrnácti různých proteinů. Každý funguje trošku jinak, jsou to cytotoxiny, neurotoxiny a kardiotoxiny. Dostatečně smrtící by byl každý sám o sobě. Jenže vy je dostanete všechny najednou.

Takže – klidně všechno dohromady – můžete oslepnout, prožít si komplexní paralýzu svalů a ochrnutí, trpět závratí, projít si zvýšenou senzitivitou na bolest, zvracením nebo rozkladem krevních buněk.

Potkat kobru královskou je zážitek, který si možná raději odpustíte.

Co se dá stihnout za půl hodiny?

Rádi bychom vás uklidnili tím, že to nebude trvat déle než 15-30 minut, ale může být, že se protrpíte k smrti i po 12 hodinách. Finále pak má podobu udušení se za plného vědomí, tedy pokud vás neuspí milosrdné kóma. Chuťovka.

Co s tím? Potřebujete lékařskou pomoc, a to opravdu akutně rychle. Jde doslova o vteřiny. Umělé dýchání skrze přístroje, napojení na umělý oběh nebo totální utlumení bolesti uměle vyvolaným spánkem vám na sále může dodat pár minut k dobru, ale boj s jedem jednoznačně prohráváte.

I kdybyste hned po kousnutí stáli vedle sanitky, nemáte valné šance. Protijedu na přežití potřebujete extrémní množství. V průměru tak 33 ampulí. A to u sebe jen tak někdo nemá. Co tedy dělat, když vás uštkne kobra?

Je tu samozřejmě jedna varianta, kterou zmiňují i medicínské studie – okamžitá amputace končetiny. Ale i to je kousek, který někde v džungli nepřežijete. Takže spíš v posledních vteřinách jasného vědomí vzpomeňte na své blízké a doufejte, že oni se nikdy s kobrou královskou nepotkají.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

Žena spala s hadem v posteli. Dokud se nedozvěděla šokující pravdu!

Titanoboa: Skutečný titán mezi hady. Důkladná masa kostí a zubů