Uzeniny a rakovina? Kdo se bojí, nesmí do lesa! Větší pozor si dejte na orální sex!

Konec hysterie. Svoji oblíbenou snídani, tedy vajíčka a slaninku, si v klídku můžete dopřávat dál. Rakovinu totiž chytíte z úplně jiných věcí. Nebo snad Světová zdravotnická organizace ví víc? Ale houby… I orál je nebezpečnější.

Všichni jsme slyšeli, že Světová zdravotnická organizace (WHO) klasifikovala uzeniny, šunku, párky, klobásy, tedy průmyslově zpracovávané maso a červené maso (hovězí, vepřové, skopové nebo kachní) jako karcinogenní zlo.

Jeho konzumace prý vyvolává rakovinu zažívacího traktu, což je informace, kterou rozebírají zahraniční i tuzemští experti. A taky všichni, kdo se zajímají o zdravý životní styl. Pravdu? Pravděpodobnost, že chytíte raka, zase tak velká není. Teda aspoň nad talířem.

Mediální bublina

Zpracovatelé masa se brání a tvrdí, že prohlášení WHO není do detailů podložené, ačkoli bylo prozkoumáno na víc jak 800 studií na toto téma. Stejně všichni tvrdí, že organizace nepřihlédla ke všem faktorům a nepřímo ji označují za hysterickou. V podstatě je to i pravda. Jedná se o mnoho povyku pro nic, protože když si to rozdáte s holkou z baru, jste v mnohem větším nebezpečí.

Limit 50 gramů. Prý musí stačit

IARC (Mezinárodní agentura pro výzkum rakoviny) prohlásila, že neznamená, že všechny uzeniny patří do stejné nebezpečné skupiny, ale zároveň se odvolává na zjištění, že 1,8 unce (tedy 0,0504 kilogramu) masa denně zvyšuje riziko vzniku rakoviny o 18 %. Jenže co to dneska je?

V porovnání s tím, že pár cigaret denně zvyšuje vznik rakoviny plic o 2 500 %, je tohle číslo jako plivnutí do Šumavy. Prostě zanedbatelné. Proto je klíčem ke všemu především umírněnost. U sexu, kouření i u jídla. Hned se dozvíte proč.

K čemu všemu je dobrá střídmost?

Pro jednotlivce zůstává riziko vzniku rakoviny tlustého střeva kvůli konzumaci průmyslově zpracovaného masa malé. Nebezpečí ovšem roste v závislosti na množství zkonzumovaného masa,“ uvedl doktor Kurt Straif, vedoucí programu již zmíněné agentury IARC v rozhovoru pro britský deník The Guardian. Proto trochu slaniny ke snídani nikoho nepoloží. Ostatně, jsou horší věci. Pojít můžete i na něco docela jiného!

Vzduch i orální sex? Zhouba!

Loni Český hydrometeorologický ústav vydal prohlášení, že přibližně 55 procent obyvatel musí dýchat ovzduší s vysokými koncentracemi rakovinotvorných látek. Největším problémem jsou částice polétavého prachu a rakovinotvorný benzo(a)pyren. Raka ale můžete chytit i během orálního sexu.

Odborný časopis British Medical Journal varuje, že některé druhy rakoviny v oblasti úst a krku, přenášené orálním sexem, se ve vyspělých zemích prudce šíří. V celosvětovém měřítku se objevuje asi 640.000 nových případů. Že by bylo něco horšího než slanina? Né, to fakt „není“ možný! A teď si zhodnoťte, jestli se radši najíte, nebo si dopřejete zběsilý sex. Pro tu první skupinu máme super inspiraci na dost nevšední dort se slaninou

Víte, že…

Příčinu rakoviny objevil doktor Otto Warburg již ve 30. letech.  Přišel na to, že rakovinové buňky mohou vzniknout pouze v kyselém, málo oxidovaném prostředí. Chcete-li tedy mít aspoň nějakou jistotu, hlídejte si pH v těle (ideální rovnováha je někde mezi 7,2-7,4) s pomocí lakmusových papírků. Nerovnováha pH je totiž hlavním spouštěčem jakékoli formy nemoci.

A jak kauzu ohledně uzenin vnímáte vy? Je vám to jedno, nebo si denní příjem masa hlídáte?

Autor: John McClane

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Chlapi a rakovina prsu. Jaké to je jít na mamograf?

Co zabíjí miliony lidí ročně?