Chlapi a rakovina prsu. Jaké to je, jít na mamograf?

Rakovina prsu? Zdá se vám to uhozený? Omyl! Statistiky můžete rozšířit i vy! Proč muži můžou podlehnout a kolik z nás se ročně dozví nelichotivou diagnózu, která se rozhodně netýká jen ženskýho pohlaví? Budete koukat!

Blíží se říjen, který je v celosvětovém měřítku vnímán jako měsíc boje proti rakovině prsu, tedy námi milovaného orgánu. I když statistiky, počet postižených a další informace jsou sice zajímavé, pitvat to nebudeme. Snad jen…

Testosteron nezmůže nic

Ročně u nás sice onemocní kolem 6 500 žen, a to zrovna není málo, ale ani chlapi nejsou z obliga! S rakovinou prsu se během jednoho roku šokovaně setká asi 60 mužů! Jak to? Prostě logika.

Dámská, pánská, malá, velká, sotva viditelná… Na tvaru, pohlaví ani velikosti prostě nezáleží. Jak je prso, je i prsní žláza. Bez debat.

Nemohl jsem uvěřit

Že je na povrchu asi tuna hustých chlupů a v rozkroku číhá stočená anakonda, je naprosto bezvýznamná věc. Žlázu mají ženy i muži. A to je vlastně ten důvod, kvůli kterému je taková věc možná, i když si ji mnozí nechtějí připustit.

Před dvěma lety mě manželka při sexu pořádně stiskla prsa a zeptala se mě, jestli jsem se někde nepraštil. Řekla mi, že tam něco cítí,“ začíná své vyprávění Libor, který téhle informaci pochopitelně nevěnoval velkou pozornost. Vstřebat něco tak nepodstatného během sexu je přece normální. Jenže pak se mu v práci stala nehoda.

Nebýt náhody, už tady nejsem

„Kolega mě přehlídnul a na stavbě do mě našil ocelové pruty. Musel jsem se nechat ošetřit a při té příležitosti mě doktor poslal na nějaká podrobnější vyšetření hrudníku. Díky ultrazvuku se upozornilo na ten útvar, který jsem měl v levém prsu,“ popisuje Libor, kterého následné zjištění totálně vykolejilo.

„Obvodní doktorka mě k mému překvapení poslala na mamograf. Bránil jsem se a ona mě pořád přemlouvala. Prý nejlepší řešení. Nakonec se přidala i manželka, já polevil a se skloněnou hlavou šel. Jako chlap jsem se cítil naprosto degradovaně a pár dní jsem kvůli tomu nespal. Pořád dokola jsem si říkal, jaký je to nesmysl a co tam vlastně dělám. Pak mi spadla brada. Diagnóza? Nádor pod bradavkou,“ dál otevřeně vypráví Libor, který musel podstoupit stejnou cestu jako většina žen.

Rady, které jste nikdy nechtěli slyšet

Následovala operace, chemoterapie a ozařování. „Samozřejmě, že když někomu řeknu, že se léčím s rakovinou prsu, tak si všichni myslí, že je to vtip. Jen málokomu dojde, že taková může být realita,“ uzavírá čtenář. Nechcete dopadnout jako on? Tak si všímejte případných změn a neprohmatávejte pouze prsa svojí partnerky, ale i svoje. Co když je něco jinak?

Nádor prsní žlázy je tuhý, nepohyblivý. Pro kontrolu, když něco najdete, prohmatejte současně obě svoje kozy. V jedné útvar je a ve druhé není? Pak to může být průšvih. Asymetrie je v tomto případě alarmující. A dál?

Mužský karcinom bolet nemusí, ale taky může. To se zpravidla děje v momentě, kdy začne prorůstat do hrudníku. Pořád tedy platí urychleně jednat a neodkládat neodkladné. Vždyť milujeme všechna prsa. Někdy i ta bizarní. Z ukázky pochopíte, co máme na mysli.

https://youtu.be/TWO2v4W3WXM

Autor: Daniel

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Co zabíjí miliony lidí ročně?

16 pravd o chlapech. Souhlasíte s nimi?