Co zabíjí miliony lidí ročně? Obyčejná sůl!

Nechoďte do komory. Číhá tam vrah, kterého si v sámošce kupujete za pár drobných. Popraví i vás? Zjistěte, jestli máte taky nakročeno k převozníkovi mrtvých!

sůl

Mezi největší zabijáky světa bezesporu patří komár. Podle Světové zdravotnické organizace po bodnutí tímhle bastardem zemře více než jeden milion lidí ročně, většinou na malárii. Jestli si ale myslíte, že doma s „protihmyzím“ opatřením v zásuvkách jste v bezpečí, vůbec nemáte pravdu. Ve vaší kuchyni se stoprocentně nachází něco, co vás postupně zabíjí. Je to obyčejná sůl!

Nová studie z Harvard Medical School spojila příjem soli se 2,3 miliony úmrtí na celém světě. (Z toho 40 procent úmrtí bylo považováno za předčasná, tedy osoby 69 let a mladší.) Co tamní vědci zjistili? Že se fakt máte bát!

Nesol, nebo pojdeš

Výzkumníci si dali jedna a jedna dohromady a vzali v potaz všechny ty infarkty, mrtvice a další potíže se srdcem, které se objevují dnes a denně, a apelují na všechny, kdo tohle bílé dochucovadlo považují za každodenní a nezbytnou součást svého života.

Statistiky totiž vyšly tak, že z uvedeného počtu 2,3 miliony mrtvých zemřelo až 30 procent osob v podstatě na „příjem soli“. A teď si vezměte ten zbytek populace, který výzkumem Harvardu neprošel. Všechno se násobí a funguje to následovně.

Lidé, kteří do sebe sodík perou pravidelně, mívají vyšší hladinu cholesterolu a nasycených mastných tuků. Dál se v těle hromadí voda, takže člověk se cítí nafoukle a nepříjemně. Vzniká i tlak na orgány. To je ale to poslední.

Zvýšený příjem soli má úzkou spojitost s hypertenzí. A je úplně jedno, jestli jste Američan, Arab nebo Rus. Mimochodem, v ohrožení je prý hlavně Ukrajina, Rusko a Egypt. A jak jste na tom právě vy?

Našinec možná není pitomec

Čech se zatím tak nějak drží, ale taky to není žádná sláva. WHO (Světová zdravotnická organizace) doporučuje za den přijmout ideálně jen 5 gramů soli na osobu a den, ale Čecháček vykazuje průměrnou spotřebu 14−15 gramů. (Za celou Evropu to dělá 8−12 gramů soli na den.) Jsme tedy na tom lépe než jinde, ale vrah číhá všude. Doporučení jsou tedy víc než jasná. Sůl jenom do koupele. A dál?

Jak utéct hrobníkovi z lopaty?

Omezit příjem sodíku na méně než 2300 miligramů během 24 hodin, neboť to celé zavání celosvětovým problémem. Jste v šoku a říkáte si, že ode dneška si při vaření dáte pozor? Jako pomůžete si, ale ve hře jsou ještě další faktory.

Během úpravy pokrmů dosolujte minimálně, protože zhruba 4 gramy soli každý přijme v hotových potravinách. Svoje ruce tak možná ohlídáte, ale to, co výrobci přidávají do věcí, které denně jíte, už ne. (Proto si dávejte majzla aspoň na osobní spotřebu, o které máte přehled.) Zbytek už je skoro až ve hvězdách.

Aktivity, které pomáhají

Mnozí bojují za lepší kontrolu potravin a hlavně informační osvětu. Dariush Mozaffarian, docent lékařství a epidemiologie na Harvardu a zároveň vedoucí autor této studie poznamenal, že národní a globální opatření na ochranu veřejného zdraví, jako jsou například komplexní programy na snižování sodíku, by mohly zachránit miliony životů.

Stačily by třeba etikety, na kterých by ze zákona mělo být označeno, jaké množství soli se ve výrobku nachází. A jestli si ani pak nedáte pokoj, věřte, že solením si zvyšujete pravděpodobnost úmrtí zhruba o 20 procent. Aspoň tak to tvrdí vědci. V případě, že vás zajímá jejich práce a jste zvědaví, jak podobné studie nebo výzkumy vznikají, podívejte se na video. Nahá těla v něm nečekejte, ale poučení ano.

Víte, že…

lékařský časopis The Lancet uveřejnil, že do roku 2010 se průměrná délka života prodloužila o 11,1 roku u mužů a 12,1 roků u žen. Žijeme tedy déle, ale roky navíc trávíme v čekárnách u lékaře, neboť je kazí právě nemoci srdce, rakovina a další neinfekční choroby. 

Tak co, máte větší strach z tchýně, nebo ze soli?

Autor: Daniel

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Kdo prdí, zdraví si tvrdí

Letní fenomén: Zapařené koule. Co na ně platí