Chlazení svalů po cvičení. Dodržujte doporučený časový limit!

Budujete fyzičku a svaly do úmoru? Po cvičení snižujete otoky ledem? Tak to pozor na kontraproduktivitu. Hydroterapie tohoto typu může nárůst svaloviny zastavit!

Každý, kdo na sobě maká, ví, že snaživost někdy pěkně bolí. Když je nejhůř, člověk hledá alternativy, jak si ulevit od namožených svalů, otoků, podlitin, zranění a dalších radostí, které jsou součástí života nejen kulťáků. Už jste někdy zkusili kryoterapii? Že nevíte, o co jde? Ale no tak.

Tohle slovo možná do vaší slovní zásoby nepatří, ale ona činnost, za kterou se skrývá, určitě. Takže, co jste si kdy namočili do studené vody? Nebo ledu? A ulevilo se vám? Pravděpodobně ano.

Nepostradatelná pomůcka

Když se zahřeje pokožka horkou vodou nebo obkladem, krev se ihned začne přivádět k jejímu povrchu a následně vracet k uloženým krevním cévám. A v opačném případě, když se postižené místo zchladí?

Studená voda odvede krev z povrchu, což způsobí druhotný pocit tepla. Následně na to se tahle cenná červená tekutina vrací do tkání a cév, ze kterých ji o chvíli před tím chlad vystrnadil. Krátká akce, déletrvající reakce. To je filosofie oné kryoterapie. Pro jednoho účinná, avšak pro druhého zbytečná. Proč? Výzkumníci varují, že nic se nemá přehánět!

Kostky jsou vrženy!

Nová studie uveřejněná v odborném magazínu Journal of Physiology naznačuje, že tolik oblíbené ledování skutečně může rychleji zotavit postiženou oblast, ale na druhou stranu ohrožuje růst svalové hmoty a sílu, kterou tělu dodá předchozí boj v posilce. Australští vědci to zjistili na základě experimentu, během kterého 21 dobrovolníků cvičilo dvakrát týdně po dobu tří měsíců.

Jedna skupina po tréninku vždy ledovala, ta druhá nikoli. Při závěrečném porovnání se zjistilo, že ti, kdo kryoterapii neprováděli, měli více svalové hmoty a disponovali větší silou v oblasti, která nebyla chlazena.

I minuty rozhodují

Je to tím, že po šoku z ledové lázně, sprchy či třeba přiložení pytlíků mražené zeleniny nedochází k buněčné signalizaci, tedy procesu, který pomáhá svalstvo rozvíjet a krmit správnými živinami. Jednorázové a krátkodobé akce tedy ano, ale pokud snižujete otoky tímto způsobem pravidelně, je vymalováno. Cvičení se pro vás může stát kontraproduktivní.

Pokud si nedáte říct, snažte se úbytek svalové hmoty aspoň trochu dohnat za pomoci dvou dalších klíčových faktorů pro budování vymakaného těla. Správná výživa po cvičení a kvalitní spánek, jasně. A když už led, tak ne déle než osm až maximálně deset minut. Aspoň tak to radí odborníci.

Jo a v létě pozor i na zmrzlinu, ať vám nezchladí to nejcennější, co máte. Jestli sen na ni chystáte třeba do Istanbulu, do rozkroku vám může přistát ve vteřině. Ledaže by prodavač uměl jednoduchá kouzla…

A jak to máte vy? Ledujete?

Autor: John McClane

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Nadupaná hudba k vašemu tréninku

Na tohle se ve fitku vykašli