Kulťáci a kloubní přípravky pro koně. Ano nebo ne?

Možná jste už zaslechli, že někteří kulťáci jedí na klouby kloubní přípravky určené pro koně. Je to správné? Pomůžou vám nebo se řítíte do záhuby?

I kulťák nebo cvičící nadšenec si občas užene nějaký ten natažený sval, zánět šlachy nebo se prostě přetáhne víc, než je zdrávo. Pokud se to stane, bývá návštěva lékárny jednou z variant, jak se problému zbavit a dát opět do formy. Jestli jste tohle zažili, určitě nám dáte za pravdu, že léčba není zrovna laciná. Někteří ale objevili „účinnější“ variantu a hlavně mnohem levnější: přípravky pro koně. Je to hazard nebo faktické řešení?

Tahání peněz!?

O tom, co všechno je opravdu účinné, jaké jsou skutečné denní dávky léků a výživových doplňků, se dnes opravdu bavit nebudeme. Asi je každému jasné, jak velkou roli tady hraje reklama, monopol farmaceutických firem, pozlátko výrobců výživových doplňků apod. Teď je řeč o konkrétních přípravcích na klouby. Určitě se shodneme na tom, že kloubní výživa neodmyslitelně patří k životu západního člověka, a od určitého věku ani nezáleží na tom, jestli cvičí nebo ne. Řeč je ale o koňských preparátech, o kterých se na internetu vedou rozsáhlé diskuse a existuje početná skupina lidí, kteří dokonce tuhle výživu upřednostňují před kloubní výživou pro člověka. Někteří doktoři vám ji dokonce i doporučí, ale vzhledem k tomu, že se jedná o přípravek určený pro zvířata, nikdo to veřejně nepřizná. To dá rozum.

Podívejme se na to logicky

Koně v zátěži potřebují přípravky víceméně podobné. Nechceme dělat reklamu, ale mezi kulturisty je oblíbený Alavis Triple Blend. Proč? Je levný, je ho hodně a funguje. Jak to víme? Píše se to ve stovkách diskusí a navíc jsme si ho sami vyzkoušeli na vlastní kůži. Piksla, která pro běžného koně vystačí na dva až šest měsíců, vydrží normálnímu člověku rok a půl. Vypadá to tedy, že tu není žádné ale. To se ale pletete. Vaším největším nepřítelem bude stoprocentně jeho chuť. Onen prášek je totiž neuvěřitelně hnusný a hořký. Koně to prý mají rádi, zkuste si ale někdy ochutnat obyčejný kaštan koňský, kterým údajně krmili koně Turci…Fuj!

Pár praktických rad k dávkování

Při čtení manuálu jsme se hodně nasmáli. Považte: Prášek zamíchejte do jádra nebo melasy nebo ho dejte rovnou do tlamy. 🙂 Když si tohle odmyslíte, je to vlastně jednoduché. Radit nikomu nemůžeme, ale pokud se pustíte do tohohle experimentu, měli byste se řídit dávkováním, které je určené pro hříbě. Zatímco ale zvířata přípravek obvykle přijímají bez problémů, člověku se po něm chce zvracet. Nekecáme! Osobní doporučení: pojídejte ho po vyčištění zubů, kdy jsou chuťové pohárky na jazyku otupělé vlivem zubní pasty a moc toho necítí. Smíchání do protejňáku se nám neosvědčilo. Byl to humáč! Mnohem lepší je nasypat si ho rovnou do pusy a zapít ihned velkým množstvím vody. Protejňák si tím akorát znechutíte. Podle přepočtu obsahu účinných látek vychází, že na 1 kg koně se dávkuje podobně jako na 1 kg člověka. Což je trochu zvláštní, uvážíme-li, že kůň má čtyři nohy a člověk jenom dvě. No ale vzhledem k tématu se už nedá divit ničemu.

Co na to odborníci?

Jestli potřebujete odborný názor, vězte, že se shání těžko. Ale podařilo se nám najít na internetu tohle. „Užívání veterinárních léčiv má svá rizika. Uškodit mohou při chybném dávkování. Neplatí totiž přepočet dávky z hmotnosti člověka na hmotnost jednotlivých druhů a kategorie zvířat a rovněž četnost aplikací bývá často rozdílná,“ podotýká Michael Mazoch, místopředseda čestné rady Komory veterinárních lékařů ČR. A dodává, že léky pro zvířata bývají také ochuceny tak, aby to zvířatům chutnalo. Neumí si tedy představit, že by někdo dobrovolně jedl léčiva, která mají příchuť po mase, či rybách. (To potvrzuje naše předchozí zkušenosti.) Nicméně veterináři jinak tyto přípravky nezatracují. Dokonce doporučují i masti a chladící gely pro zvířata. „Masti a chladící gely pro zvířata jsou již od počátků mé praxe běžně používány u lidí s dobrým efektem. Žádné negativní účinky mně nejsou známy. Naopak někteří humánní lékaři doporučují svým pacientům užití veterinárních mastí,“ říká Vojtěch Frkal, předseda čestné rady Komory veterinárních lékařů ČR.

Tak co, dáte si?

Autor: Ed

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

25 kulturistek, které byste si do postele nevzali

Týpci z posilovny. Jak se jim říká v kulťáckým slangu?