Slavní, kteří nás opustili v roce 2016. Kdo nám bude chybět?

Není to jen George Michael a princezna Leia. Slavných lidí samozřejmě zemřelo v loňském roce mnohem více. Kteří nám opravdu budou chybět a proč?

S blížícím se koncem loňského roku se na letopočet 2016 naplivalo až běda. Do věčných lovišť se totiž odebral nezvykle vysoký počet známých a populárních osobností. Dost možná jste kromě nedávných úmrtí už na řadu z nich zapomněli. Vzpomeňme si na ně podle jejich oborů a uvidíte, že v právě skončeném roce smrtka asi dělala přesčasy. Jinak si to totiž nedovedeme vysvětlit…

Hvězdy stříbrného plátna

Po pouhých dvou týdnech minulého roku zemřel Alan Rickman. Charismatického anglického herce, který zahájil svou slávu na divadelních prknech, si pamatujete jako Hanse Grubera z první Smrtonosné pasti nebo jako profesora Snapea ze ságy o Harry Potterovi. V 86 letech odešel Bud Spencer, nepřehlédnutelný parťák  Terence Hilla v mnoha italských komediích. Teď už mlátí leda andělíčky, ale v mládí startoval dokonce na olympiádách jako plavec! Vlastním jménem Carlo Pedersoli, Bud Spencer byl i doktorem práv. Tenhle renesanční chlap se dožil solidních 86 let.

V létě to zabalil i Kenny Baker, jehož jméno vám sice možná nic neřekne, jedná se ovšem o malého herce, který ztvárnil populárního robota R2-D2 v sérii Hvězdných válek. Roli původně odmítal, jelikož nechtěl být celé natáčení zavřený v malé krabici, ale účast tou dobou slavného Aleca Guinesse (Obi-Wan Kenobi) ho přesvědčila, že se nejedná o úplnou blbost…

https://www.youtube.com/watch?v=dG0glnSOrMw

Jedna z nejslavnějších českých režisérských ikon Jan Němec zemřela v červnu, nedlouho po dokončení autobiografické mystifikace Vlk z Královských Vinohrad. V posledních letech dal o sobě vědět hlavně vrácením prezidentské Medaile Za zásluhy, ovšem jeho nejslavnější filmy z 60. let jako Démanty noci či O slavnosti a hostech patří mezi špičku československé kinematografie. Roberta Vaughna si určitě pamatujete jako bojácného Leeho z původních Sedmi statečných a až do své smrti na leukémii byl herecky velmi aktivní. Po Vánocích jsme se pak museli rozloučit s Carrie Fisher, představitelkou princezny Leii, a o den později i s její matkou, též slavnou herečkou Debbie Reynolds. Rodiče by skutečně neměli přežít své děti a pro rodinu nejpopulárnější filmové princezny to musely být hodně těžké Vánoce.

Hudební nebe

Už desátý den roku odešla jedna z hudebních legend – David Bowie. O jeho skonu jsme vás informovali. Muzikantský chameleon svůj boj s rakovinou prohrál, dva dny předtím však stačil vydat poslední (a ceněné) album Blackstar. Při jeho přípravě už Bowie o nemoci věděl, což z této desky dělá velmi temný a přitom ryze umělecký epitaf. Právě tak, jak to měl Bowie ve zvyku. George Martin, producent Beatles a neoficiální „pátý Brouk“ odešel následně v březnu. Bylo mu 90 let a v branži se podílel mnoho desítek let. Zaslouženě dostal Řád britského impéria a kdo ví, jak by bez jeho vlivu nejslavnější kapela všech dob dopadla. Zpěvák a kytarista Prince, považovaný stejně jako Bowie za jednu z nejvlivnějších figur v historii rocku, zemřel v dubnu na předávkování. Nebylo mu ani 60 let, ale stihl sesbírat všechny ceny, na které si vzpomenete – Grammy, Oscar, Zlatý glóbus a bezpočet dalších hudebních ocenění.

Ke konci roku byla situace stejně katastrofální – začátkem listopadu odešel Leonard Cohen, osobitý kanadský písničkář, který svým chraplákem rozněžňoval dámy i pány po mnoho dekád. Díky sociálním a politickým přesahům svých písní se dočkal většího ohlasu než „jen“ jako kvalitní umělec. A pak o Vánocích George Michael, kontroverzní hitař, jehož zdravotní trable se mu staly osudnými krátce po padesátce. Autor a interpret hitu Last Christmas si tak své poslední Vánoce skutečně moc neužil, holt ironie osudu zase jednou zabodovala. A zmínit bychom měli i ceněného tuzemského muzikanta Jiřího Smetanu, mimo jiné autora populárního Slunečního hrobu. Ano, toho Slunečního hrobu, který máte spojený s kytaristou Radimem Hladíkem, který zemřel jen o pár týdnů dříve…

Sportem ku… ehm

Nizozemská fotbalová legenda Johan Cruyff skonala v březnu. V 70. letech v dresech Ajaxu a Barcelony vládl světovému fotbalu, v čemž ho nezastavila ani vykouřená krabička cigaret denně! O necelé tři měsíce později dopadl stejně i zřejmě nejslavnější boxer všech dob – Muhammad Ali. Byl jednou z nejvlivnějších černošských postav 20. století a o několika jeho slavných zápasech jsme taky psali. A vzápětí jsme přišli i o hokejistu Gordie Howea, který jako jeden z mála dokázal držet s Waynem Gretzkym krok v rekordech a v nejprestižnější hokejové lize světa si zahrál ještě po padesátce. Po něm se dokonce nazývá takzvaný hat trick Gordieho Howea, kdy si hráč v jednom zápase připíše gól, nahrávku a ještě se popere. Před koncem letních prázdnin truchlila i naše země – zemřela Věra Čáslavská, jedna z nejúspěšnějších českých sportovkyň, která v 60. letech na olympiádách v Tokiu a Mexico City vládla světové gymnastice, a poté se stala i výraznou postavou českého boje proti komunismu.

A ostatní?

Filosof a sémiolog Umberto Eco se do povědomí širší veřejnosti zapsal především jako autor složitého románu Jméno růže, v odborných kruzích však platil za jednoho z nejvzdělanějších intelektuálů. U nás vzbudil rozruch i díky novele Pražský hřbitov, která se před pár lety stala bestsellerem. Koncem září v požehnaném věku skonal Šimon Peres, slavný izraelský prezident a premiér, laureát Nobelovy ceny míru a přece jen trochu kontroverzní postava izraelsko-palestinských vztahů. Ještě větší kontroverzi si pak vysloužil Fidel Castro, kubánský diktátor a společně s Che Guevarou jeden z osvoboditelů Ostrova svobody. V posledních pěti letech byl už v ústraní, když vládu nad zemí přenechal svému bratru Raúlovi, přesto jeho postava nadále budila rozruch.

2016 byl tedy pro populární osobnosti (a hlavně umělce) dost nebezpečný. Doufejme, že letošek tak tragický nebude a celebrity si budou moct aspoň trochu oddechnout. A určitě ne naposled!

Kdo bude chybět Vám?

Autor: Rimsy

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Smrtelně nemocní, kteří to nezabalili. Nechte se povzbudit do života!

7 herců, kteří si už dlouho neškrtli. Proč nemají práci?