Rychlost přitahuje. Kdo a co to umí nejvíc rozpálit?

Celý svět spolu soutěží a láme rekordy. Jedním z nejčastějších soubojů o zisk toho „nej“ se odehrává v kategorii rychlost. Podívejte se, kdo drží některé zajímavé super výkony. A projedeme to pěkně rychle, ať nám zatím náhodou něco neuteče…

Rychlost přitahuje

Nejrychlejší muž: 44,7 km/h

Na startech ještě musí zamakat, ale když už se rozeběhne, tak mu nikdo nestačí. Řeč je o nejrychlejším muži planety, kterým není nikdo jiný než Jamajčan Usain Bolt. Na Mistrovství světa v atletice, které se v roce 2009 konalo v Berlíně zaběhl světový rekord na 100 metrů a ten má od té doby hodnotu 9,58 sekund. Přímo při závodě bylo provedeno velice přesné měření, které několikanásobnému mistru světa a olympijskému vítězi ukázalo průměrnou rychlost 37,58 km/h a maximálku dokonce 44,72 km/h.

Nejrychlejší počítač: 33 860 bilionů početních úkonů za sekundu

Mléčná dráha 2 – tak nazvali supermoderní stroj v místě jeho vzniku, v Národní univerzitě obranné techniky v čínském městě Čchang-ša. V originálním znění tedy Tchien-che 2. Číňané tak znovu překonali Američany, protože jejich stroj má více jak dvojnásobný výkon. Titan amerického ministerstva energetiky šlape na 17,59 petaflopů za sekundu, zatímco čínský super rychlý zázrak výpočetní techniky je schopný zpracovávat 33,86 petaflopů za sekundu, což je 33 860 bilionů početních úkonů za sekundu. N výrobě a vzniku tohoto stroje se podílelo 1300 vědců a inženýrů.

Nejrychlejší vlak: 581 km/h

JR Central (japonská železniční společnost) a firma Kawasaki vyvinuly nejrychlejší vlak na světě. Jejich Maglev MLX01 dosáhl maximální rychlosti 581 km/h. K pohybu více než nějaká kola využívá magnetickou „levitaci“ mezi kolejovým svrškem a spodní nápravou vozu.

Nejrychlejší suchozemský tvor: až 130 km/h

Když se řekne Acinonyx jubatus, tak bude v obraze jen pár starých latiníků, takže radši česky: gepard štíhlý. Tahle čičinka o hmotnosti kolem 40 kilogramů, výšce mezi 70 – 90 centimetry a délce přes metr plus 65 – 90 cm ocas je nejrychlejším suchozemským tvorem. Bez jakýchkoliv pomůcek, jen díky svých čtyřem končetinám umí běžet rychlostí přes 110 km/h. Uvádí se, že krátkodobě to gepard dokáže rozpálit až na 130 kiláků. Z nuly za stovku zrychlí líp než lecjaká superkára za pouhé tři sekundy.

Nejrychlejší rapper: 14,1 slabiky za sekundu

V lednu 2005 získal NoClue titul světově nejrychlejšího rapera i se zápisem do Guinessovy knihy rekordů. Jeho výkon je obdivuhodný: rap 723 slabik zvládl za 51,27 sekundy. Z textu svého songu s názvem New West tak dokázal vysypat 14,1 slabiky za sekundy. Ten má teda místo huby kulomet!

Autor: Petr Lízal

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Kozí světové rekordy jak je neznáte

Rekordman Messi. Klobouk dolů!