Jste workoholik? 5 symptomů, že pracujete příliš

V řadě oborů je workoholismus nutným předpokladem úspěchu. Šedesátihodinové pracovní týdny, propracované víkendy a opouštění kanceláře po setmění, toť smutná norma. Ale pozor: příliš práce a málo odpočinku je zkratkou do pekel, ať už jde o zdravotní problémy, vyhoření, zničení osobního života nebo uhnání depresivních stavů.

Vědci z University of Georgia v čele s doktorkou Malissou Clarkovou proto sestavili seznam pěti příznaků, které naznačují, že je načase zvolnit.

1. Při nedělním sledování sportovního utkání se cítíte provinile

Nedokážete si užít nepracovní aktivity, aniž byste prožívali úzkost a pocity viny? Chyba. Bez dostatečného odpočinku a času na relaxaci brzy shoříte jak papír. Lidé, kteří po odchodu z kanceláře dokáží vypnout, jsou šťastnější a mají více energie. Workoholici čelí neustálému stresu a cítí se mizerně. Kam se řadíte vy?

Náš tip: Pokud nejste typ, který by se dokázal jen tak povalovat, zkuste aktivní relaxaci během nějakého sportu.

2. Dřete jak mula, ale práce neubývá

Zdálo by se, že když dřete 24 hodin denně, budete před ostatními popředu o mílové kroky. Není tomu tak. Výzkumy ukazují, že lidé, kteří pracují příliš mnoho hodin, toho ve skutečnosti zvládají méně. Může za to stres, příznaky vyhoření, nedostatek energie i přidušené kreativní myšlení.

Náš tip: Najděte rovnováhu. Vypracujte si seznam činností a seřaďte je podle priority. Zaměřte se na ty nejdůležitější a přestaňte ztrácet čas zbytečnostmi.

3. Přestáváte (na to) vidět

Poslední kapkou bývá fáze, kdy z dlouhých hodin v záři monitoru a nekonečných pohledů na tištěné materiály začnete přicházet o zrak. Postupně si tak vyvinete krátkozrakost. Jedním z prvních symptomů přitom bývá částečná šeroslepost při pohledu do dálky, například při řízení automobilu po setmění.

Náš tip: Dopřávejte si pravidelné pauzy, abyste zraku dali odpočinout. Zvedněte se od stolu, projděte se po kanceláři nebo si dejte krátkou procházku venku. Pokud to není možné, alespoň čas od času (několikrát za hodinu) zaměřte zrak na nějaký vzdálenější předmět, například zeď na druhé straně kanceláře.

4. Rodina a blízcí si stěžují na vaši zaneprázdněnost

Je jednodušší odrazit stížnosti vaší milé, pokud vaše práce platí složenky. K ideálu má ale taková situace pekelně daleko. Nestanovujete si hranice mezi pracovním a osobním životem, selháváte jako partner, manžel i otec. Statistiky to potvrzují: rozvodovost workoholiků je totiž výrazně vyšší.

Náš tip: Poslechněte si kritiku a stížnosti svých blízkých. Když vám to samé nezávisle na sobě řekne více lidí, nejspíš na tom něco bude. Udělejte si čas na partnerku, rodinu a přátele, nebo ztratíte nejen je, ale i sám sebe.

5. Kancelář opouštíte vždy jako poslední

Krátkodobě tím možná oslníte šéfa a vedení, dlouhodobě se vám to ale může pekelně vymstít. Příliš pracovních hodin lékaři spojují s nedostatkem energie a chatrným zdravím, je to také skvělý odrazový můstek ke kardiovaskulárním onemocněním. A vězte, že tělo si jednou vybere svou daň.

Náš tip: Stanovte si realistické cíle. Pokud ve vašem oboru všichni dělají do šesti, těžko budete stíhat tak, abyste v pět mohli na golf. Když ale můžou ostatní, odcházejte s nimi kolem šesté. A vyhraďte si jeden den z víkendu čistě pro odpočinek (žádné nakukování do pracovního e-mailu!) – třeba celou sobotu. Zpočátku se to bude zdát těžké, ale vy to zvládnete. Věříme vám.

 Autor: Pseudofilosof

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Jak zaručeně zamaskovat kocovinu v práci

Křemíkovej bastard, kterej vám ničí život!