Pozvánky přes Facebook? Už to nefunguje!

Plánujete velkolepou ožíračku a přemýšlíte nad způsobem, jak o ní dáte vědět všem ve vašem okolí? No problém. Sociální sítě jsou tu od toho. Zvlášť na Facebooku pozvánkám již nějaký ten pátek pšenka kvete. Nebo kvetla?

Pozvánky na Facebook

Mezi jednu z mnoha funkcí Facebooku patří ta, kdy se dá rozeslat pozvánka co možná největšímu počtu lidí. Oproti obálkám a esemeskám je to zadarmo a událost vytvoříte během několika vteřin. Nic proti ničemu. Ale funguje to?

Tehdy v plenkách. Mělo to smysl!

Ještě než se tahle populární sociální síť dostala do podvědomí veřejnosti, byla to bomba. Něco nového, neotřelého, funkčního. Pozvánka střídala pozvánku a nikomu to nevadilo. Leckdy se nějaká událost tak zpopularizovala, až se dokonce vymkla kontrole.

Třeba podle zprávy agentury AP, kterou zveřejnily Novinky.cz, se před třemi lety podařilo jisté hamburské dívce pozvat na oslavu svých šestnáctin asi 1 500 lidí – svoji událost na síti označila jako veřejnou. Zasahovala policie…

To samé potkalo i Češku z Karviné dva roky zpátky. Její pozvánku potvrdilo 2 500 lidí, jak píše Blesk.cz. I když nedorazili všichni, pár stovek zájemců se našlo. S těmi si přišli zatrsat těžkooděnci. Stalo by se něco podobného i dneska, v roce 2014?

Zájem slušných utichá. Proč?

Odér novoty Facebooku dávno vyprchal. Ve změti nevyžádaných pozvánek ke hrám, skupinám a dalším nesmyslům, je každá obdržená zpráva maximálně otravná. Kdo nějakou nabídku neodpálkuje hned, v záchvatu melancholie maximálně tak podlehne zvědavosti a zjišťuje, kdo známý svoji účast na nabízené akci potvrdil už ve středu. A právě to je malér.

  1. Když zjistím, že se plánované ožíračky má zúčastnit někdo, o koho bych si neopřel ani kolo, vycouvám a nepřijdu.
  2. Na oko potvrdím účast, abych si zachránil pověst bujarého společenského života, ale beztak mě tam nikdo neuvidí a nepřijdu.
  3. Když už se náhodou rozhodnu, že přijdu, protože se těším na pět stovek lidí, kteří potvrdili účast, neskrývám zklamání, pokud se na daném místě sejdou tři ztracený existence. Jestli si navíc i stěžují na život jako taxikáři – ti se přece vždycky mají špatně – raději vycouvám a nepřijdu.
  4. Na příští pozvánku nebudu vůbec reagovat.

Asi únava materiálu

„Pozvánek na cokoli mi chodí mraky, ale abych řekl pravdu, potvrdil jsem jednu za poslední tři měsíce. Zbytek mě nezajímá a obtěžuje,“ říká pětatřicetiletý Mirek s tím, že nechápe, proč cizí lidi zvou přes další cizí lidi někoho na akci.

„Chybí mi ty starý zlatý časy, kdy se prostě vyrazilo na pivo jako výsledek spontánního nápadu. Díky za dětství bez Facebooku,“ vzdychá. A není sám. Názory ostatních jsou výmluvné dost.

Pokud opravdu něco plánujete a zvete přes síť, evidentně se to vymkne kontrole tak jako tak. Jedna akce rovná se dva možné scénáře. Buď přijdou desítky násosků, aby se zadarmo občerstvili, nebo nedorazí nikdo a vy se ožerete do bezvědomí.

Tak co, má smysl ty zpropadený pozvánky rozesílat? Není lepší vybraným kámošům zavolat?  Nebo tuhle službu naopak vítáte a využíváte?

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

6 věcí, bez kterých v lochu nepřežijete

Proč jsou domácí večírky lepší, než pařba v podniku