Podvýživa obézních a dalších 9 paradoxů moderního světa

V dnešním světě narážíme na celou řadu těžko pochopitelných paradoxů. Například lidé v západním světě se často přejídají, a přesto trpí podvýživou, nebo jsou na nízkotučné dietě a stejně zvyšují zásoby tuku. Jaké další paradoxy jsme objevili?

Paradoxy moderního světa
  1. Nejzadluženější státy patří mezi nejsilnější ekonomiky světa

    Z hlediska absolutních čísel jsou jednoznačně největším dlužníkem Spojené státy Americké (téměř 18 bilionů USD, což je asi 104 % jejich HDP). Pokud se podíváme na relativní státní dluh ve srovnání s výší HDP, pak žebříčku dlužníků kraluje Japonsko, které visí už skoro 230 % svého hrubého domácího produktu (přes 10 bilionů USD).

  2. Ačkoli jsme díky internetu a sociálním sítím stále propojenější s ostatními, pociťuje čím dál tím více lidí bytostné osamění

    To potvrzují výsledky celé řady studií. Nadměrné užívání Facebooku může podle některých vědců především u mladších uživatelů dokonce poškozovat sociální schopnosti.

  3. Kážeme vodu, pijeme víno

    Na sociálních sítích a v diskuzích se to jen hemží mravokárci a moralisty, když ale na ulici zkolabuje člověk nebo narazíme na někoho v nesnázích, spousta jen dělá, že nevidí – někteří dokonce rovnou vezmou nohy na ramena.

  4. Nekriticky přijímáme informace z médií

    Co je psáno, to je dáno. A když je to v televizi, určitě je to pravda. Povíme vám tajemství: není.

  5. Čím jsme starší, tím silnější je náš pud sebezáchovy

    Jako malí se po hlavě vrháme do všeho, a nedomýšlíme následky. Přitom před sebou máme celý život. Čím víc stárneme, tím více se o sebe bojíme, ačkoli už nás toho čeká výrazně méně. Proč?

  6. Permanentně si stěžujeme si na nedostatek času, který aktivně zabíjíme

    „Nemám čas“ je takovou univerzální odpovědí dneška. Zkuste si ale uvědomit, jak svůj čas trávíte, kolik ho zabíjíte lelkováním a zda tak trochu nekecáte sami sobě

  7. Brojíme za anonymitu na internetu…  

    …ale na Facebooku a dalších sociálních sítích o sobě dobrovolně vyslepičíme první poslední (i s kvalitní fotodokumentací).

  8. Na hlavu postavená distribuce odměn za různá zaměstnání

    Špičkový fotbalista dostává měsíčně i několik milionů korun, zatímco učitel zodpovědný za výchovu našich dětí musí vyjít s odměnou kolem 20 tisíc korun i méně. A to je jen jeden z mnoha příkladů.

  9. Plýtvání jídlem, když panuje hladomor

    Ve světě trpí hladem okolo 900 milionů jedinců (některé odhady ovšem hovoří až o 2 miliardách lidí), přičemž 1,3 miliardy tun potravin, které se každoročně globálně vyhodí, by dokázaly zasytit a nutričně zajistit celé 3 miliardy lidí.

Autor: Patrik Khudhur

 

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Hele, vole, kde mám káru? Kde nejvíc řádí gangy…

Klasická vs. internetová radia. Proč klasika boduje víc?