Hele, vole, kde mám káru? Kde nejvíc řádí gangy…

Zlodějské gangy nespí. Jaká auta jdou aktuálně na odbyt a kterým městům se nejradši vyhnout? Hlídejte si už i svého Japonce a Korejce! Přichází šikmooká vlna!

Kde mám káru?

Podle statistik Ministerstva vnitra zanedlouho poté, co Venca Klaus na závěr svého posledního novoročního projevu 1. ledna 2013 vyhlásil amnestii, došlo k výraznému nárůstu počtu krádeží aut i motorek. Člověk nemusí být Einstein, aby pochopil, že na zázraky a nápravu u recidivistů nevěří nikdo. Jak se vypuštění zlodějského odpadu projevilo?

Co se krade nejvíc?

Pořád platí, že poptávka je hlavně po Škodovkách (nejvíc Octavia a Fabia), protože v provozu jsou nejčastěji a náhradní díly jdou na odbyt. Následuje Volkswagen, Ford, Renault a Peugeot. Člověk si ale v dnešní době nepomůže ani tím, kdy koupí Kiu, Hyundai nebo Subaru.

Ministerstvo odhaduje, že se blíží doba, kdy se zvýší zájem i o korejská a japonská auta – potažmo jejich náhradní díly. Jejich oficiální prodej se za poslední roky zvýšil, takže upoutal pozornost těch, kteří se šmelinami v automobilovém průmyslu živí.

Praha – zlodějský ráj!

Pokud se bojíte o svého čtyřkolového plechového miláčka, zvlášť do Prahy, Středočeského, Ústeckého a Moravskoslezského kraje preventivně jezděte vlakem nebo autobusem, protože právě v těchto regionech se krade nejvíc. Jak samotná auta, tak věci z nich. Speciálně trasa od Prahy směrem na Liberec je velmi riziková. Nic moc to není ani okolo Ostravy a Frýdku-Místku.

Součástky jsou stále IN

Jestli už jste o svoje auto přišli, s největší pravděpodobností je dávno odstrojeno a rozebráno na náhradní díly a vy jste tak přispěli do nelichotivých statistik. Za minulý rok se eviduje o 1 184 odcizených součástek víc než ten předloňský. Nejčastěji se ztrácí kola, ochranné kryty kol, světla, řídící jednotky, autobaterie nebo čelní skla, která mají vylepenou platnou dálniční známku.

Co kromě modlitby pomůže?

I když stoprocentní ochrana proti krádeži neexistuje, neboť důmyslnost a vynalézavost lapků nezná mezí, nejlepší prevencí je vsadit na kombinaci několika zabezpečovacích prvků. Jako ideální se jeví mechanické zabezpečovací systémy (například blokace volantu), elektronické systémy (imobilizéry a podobně) a satelitní vyhledávací systémy. Když už nic, tak těm idiotům aspoň ztížíte práci.

Zdroj: Statistické přehledy kriminality Policie ČR, portál Ministerstva vnitra České republiky

A co vy, bojíte se o svoji káru?

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

McLaren: dravci z Wokingu

Hitparáda úrazů při sexu. Bacha na křečka a šišky!