Co vás pobaví, šokuje nebo pohorší? Nejbizarnější architektonická díla u nás

Tančící dům v Praze, brněnský orloj nebo žirafu zná dnes už téměř každý. Jsou to stavby a sochy, které přitahují pozornost a leckomu přijdou přehnané až bizarní. Někdo se jim i směje. Pro takové tu máme krátký seznam nejbizarnějších architektonických skvostů u nás, jak těch známých, tak těch, o kterých byste měli rozhodně vědět.

Tančící dům

Jinak také Ginger a Fred, oficiálně původně pojmenovaný Nationale Nederlanden Building, stojí v Praze již od roku 1996. Vedle ostatních domů a staveb v hlavním městě vystavěných v klasických stylech tenkrát i dnes působí poněkud obskurně. Řečeno po lopatě, dost lidí Tančící dům zprvu nedokázalo zkousnout a jsou i tací, kteří přes jeho přítomnost v Praze na břehu Vltavy nemohou zkousnout ani dnes. Přitom tvarem a kombinací svých dvou nárožních věží má tato budova připomínat slavný meziválečný taneční pár Freda Astaira a Ginger Rogersovou, kteří svými kreacemi provázeli i náš národ nelehkou dobou, a Tančící dům jim pro tuto čest navrhl Vlado Milunić spolu s Frankem O. Gehrym.

AVA4e8aea_Tanncdm_51

Tančící dům umí být také docela veselý

Brněnský orloj

Tato černá kamenná plastika ve tvaru projektilu vlastně ani orlojem není, i když je tak označována. Oficiálně je dílo označováno jako hodinový stroj, mezi veřejností je ale spíše nazýván brněnským falem (falus = penis) a dalšími slovy, které souvisejí s jeho tvarem, jenž většině lidí projektil skutečně připomíná. Náměstí Svobody v Brně zdobí již šest let, kdy každý den v 11:00 přesně vypouští kuličku, kterou si lze po jejím spuštěním od plné výše do jednoho ze čtyř spodních otvorů odnést jako suvenýr. Čas lze ale z brněnského orloje zjistit jenom velice těžko. Sochaři Oldřich Rujbr a Petr Kameník navrhli plastiku tak, že otáčivá špice a dva díly pod ní ukazují zvlášť vteřiny, minuty a hodiny, ale orientace pro cizince je vážně obtížná. Mimo poznámky na vzhled tak kolují i drby o tom, že je lepší udělat pár kroků kolem a podívat se na hodiny nedalekého kostela sv. Jakuba.

BOR35ef12_183613_2095983

V jednom pohledu vidíte souvislost

Jezdecká socha Jošta Lucemburského

V Brně se můžeme ještě chviličku pozastavit, a to rovnou u sochy označované spíš jako brněnská žirafa. Pomník si tento přídomek získal letos díky neobvykle dlouhým nohám koně, na kterém lucemburský markrabě sedí, a propůjčují mu tak úctyhodnou výšku osmi metrů. Soše od autora Jaroslava Róna zase ale na úctě ubírá pohled, který se obyvatelům i turistům v Brně může naskytnout z jednoho úhlu zespoda koně. V tom totiž jezdecká socha připomíná opět přirození, kterého asi Brňané nebudou mít nikdy dost.

TR5f0041_jostzespodu

Netřeba a neslušno užívat slov

Panoptikum

Socha obřího králíka pojídajícího člověka zdobí plzeňský Lochotín od loňského listopadu. Třítunové pětimetrové dílo teprve studenta bakalářského ročníku také vzdmulo vlnu odporu pro svoji kontroverznost. Adam Trbušek ale se svým bakalářským projektem nezamýšlel nic špatného. Pouze se snažil upozornit na to, jak je současný člověk lapen ve smyčce systému neustálé produkce a konzumace, a také ve svých vlastních touhách a rozmarech. Prostor pro studentské sochy poskytla Fakultě designu a umění ZČU v Lochotíně Plzeň po dobu jednoho roku. Potom by měl odpor ze strany občanů nadobro skončit.

PP5f3d60_172117_8302416

Namísto mrkve lidské tělo

Vztyčený prostředníček na Hrad

V říjnu roku 2013 vyjádřil nespokojenost s politickou situací a vládou prezidenta Miloše Zemana v České republice velmi často kontroverzní sochař David Černý. S dočasným povolením Pražské plavební správy umístil na pontonu na Vltavu mezi mostem Legií a Karlovým mostem obří vztyčený fialový prostředníček, mířící na Pražský hrad. Desetimetrová plastika připlula s východem slunce, takže na sebe mohla upozornit lidi spěchající do práce a rovnou jim předvést, co si někdo o Zemanově vládě myslí. David Černý podporoval kampaň Karla Schwarzenberga, a toto gesto podle něj bylo dostatečně sdílné a výmluvné.

397651-original1-b713i

Jen tak tam stál

Miminka Babies

Mezi další tvorbu Davida Černého, která stojí za povšimnutí snad téměř celá, patří také černé laminátové sochy deseti miminek lezoucích po Žižkovském televizním vysílači. V roce 2000 byla z věže sejmuta, pro velký úspěch byla ale v roce 2001 připevněna na vysílač natrvalo. Server VirtualTourist.com nicméně ocenil vysílač jako druhou nejošklivější stavbu světa s tím, že i bez těch batolat byla stavba dost ošklivá, a s nimi se jim teprve z věže točí hlava. Další tři miminka stejného vzhledu jsou instalována na pražské Kampě.

vez3

Gravitace negravitace, a přece lezou

Čůrající fontána

S Černým můžeme doopravdy také uzavřít tento seznam, což ale rozhodně neuzavírá počet bizarních staveb a soch, které v České republice jsou. Z těch opravdu nejbizarnějších ale nakonec uvádíme právě Čůrající fontánu, která stojí na dvoře Hergetovy cihelny na pražské Malé straně od roku 2004. Ve fontáně ve tvaru České republiky stojí naproti sobě dvě 210 cm vysoké bronzové sochy, které za pomoci elektronického mechanismu otáčí své boky a zvedají své penisy, z nichž na mapu pod nimi píšou písmena i celé citáty.

Proudy-_Čůrající_fontána_5

Snad tím nemyslel nic zle… zase

Co na ty skvosty říkáte? Přidali byste něco?

Autor: Jan Marek

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

3 hodně děsivá místa v Česku. Kde není hlavně v noci bezpečno?

12 zachycených bizarností na Floridě