Čína vytváří vlastní Wikipedii! Čím se také pyšní totalitní internety?

Říše středu prostě musí mít všechno extra. Vlastní online encyklopedie není výjimkou a tím rozhodně nekončí. Co dalšího se v podobných státech děje?

Wikipedie patří mezi největší studnice informací na internetu. Mezi její charakteristiky patří mimo jiné to, že  příspěvky může kdokoli editovat. Právě díky tomu se stala tak populární a široce dostupnou. Je ovšem jasné, že její otevřenost a snaha o nestrannost se nemůže režimům s omezenou svobodou slova líbit. A tak Čína kontruje po svém – vytvoří novou a lepší Wikipedii!

Vědomosti pro všechny! Skoro…

Do jejího vzniku samozřejmě nezapojí celou veřejnost, nýbrž pouze pečlivě vybrané hlavy, které budou psát „objektivní pravdu“ o celkem 300 tisících heslech. Čili prorežimní verzi událostí. Nelze tak čekat vysokou informační hodnotu u příspěvků pojednávajících o Velké kulturní revoluci či masakru na náměstí Nebeského klidu. A kdo ví, jestli tam protirežimní témata budou vůbec zastoupena.

Převážně má tahle chystaná stránka obsahovat historická a vědecká témata, která se zas tak často nemění. Snaha čínských komunistů je však pochopitelná – v online éře mají poměrně velké problémy s kontrolou myšlení svých oveček a musejí se uchylovat k restrikcích. Na Facebook, anglickou či čínskou verzi Wikipedie a mnoho dalších stránek tak v Číně jen tak nezabrouzdáte. Vlastní online encyklopedie s nevyvratitelným obsahem je tak dalším pokusem o ovládnutí mas. A perlička na závěr – jeden z představitelů této nové instituce zcela nepokrytě přiznal, že pokud bude nějaký příspěvek vyhodnocen speciální komisí jako kontroverzní či nevhodný, nejspíše to skončí prostě výměnou autora. Takhle se řeší problémy na východě!

Kim se toho nebojí

Když se bavíme o internetu v totalitních režimech, nesmíme vynechat slavný případ KLDR. Severní Korea je v cenzuře moderních technologií mnohem dál než nějaká Čína! Neomezuje se totiž na blokování nevhodných stránek, nýbrž má rovnou vlastní síť! Na první pohled velký úspěch programátorů z Korejského poloostrova, jak se však ukázalo loni v září, zas taková sláva to není. Únik dat totiž ukázal, že celý severokorejský web má pouze 28 domén. Mezi nimi je několik zpravodajských webů, sociální síť, stránka s recepty a podobně. Co víc člověk potřebuje k životu, že? Ještě zábavu, a o tu mají tamější lidé taky postaráno díky variaci na Netflix s názvem Manbang. Žádné čuňačinky ani podle názvu nečekejte, tohle slovo v korejštině znamená prostě „všude“. Kim Čong-un se očividně o své ovečky dovede spolehlivě postarat…

Zmatená Rus

Mezi těmito dvěma přístupy k ovládnutí internetu se tak trochu potácí putinovské Rusko. Donedávna nebyla cenzura internetu tak rozsáhlá a tamější státní propaganda stála spíše na práci s informacemi (a dezinformacemi). Loni se však začaly objevovat názory, že ke správnému vedení mas tohle prostě nestačí. Nová legislativa zvažuje sběr dat o uživatelích, kteří používají sociální sítě. Čínskou restriktivní cestou Rusko zatím jít nechce, ovšem poznáním jednotlivců se bude snažit zabránit také hackerským útokům, které jsou právě v Matičce Rusi tak časté. A samozřejmě nechybějí i myšlenky, že by ruskému medvědovi slušel internet vlastní. Ale to je běh na hodně dlouhou trať…

Máte vlastní zkušenosti s internetem a zákazy z jiných zemí? Napište nám pod článek.

Autor: Rimsy

MOHLO BY VÁS TAKÉ ZAJÍMAT:

Kdo tam chybí, aneb jak se mazali nepohodlní lidé z historie

Cenzura na internetu – které země utahují šrouby?