Z Wikipedie je válečná zóna! Umělá inteligence svádí nelítostné souboje

Poklidná Wikipedie. Intelektuální výspa internetu. Co by se tam mohlo dít zlého, že? Jenže pod informačně nabitým povrchem se odehrávají nekompromisní války botů, umělé inteligence, která si navzájem maří práci. Jak?

Editačními boji je Wikipedie známá. Z povahy této platformy je to vlastně nezbytné – jeden člověk něco upraví, jinému se to nelíbí, a tak se rozhodne vzít spravedlnost do svých rukou. Nic šokujícího. Legrace ovšem končí ve chvíli, kdy tyhle neustálé úpravy nesvádějí živí lidé, nýbrž boti. Ti mají oproti živým editorům jednu nezanedbatelnou vlastnost. Sami od sebe toho totiž nikdy nenechají. Zatímco i ti nejzarputilejší lidé se časem dokážou smířit s porážkou, umělí boti jsou navrženi tak, aby upravovali a upravovali a upravovali až do konce věků. Respektive než je někdo nevypne.

Lidé? Skoro…

Co je to bot? Jednoduše program, který vykonává nějakou automatizovanou činnost. To může být sběr dat, jednoduché zpracování nějakých požadavků a tak dále. Dnes frčí hlavně chatovací boti, kteří mají nahrazovat komunikaci s člověkem. To se hodí třeba v rámci zákaznické podpory, kde bot dokáže z uživatele vytáhnout důležité informace o podstatě problému. Boti jsou hitem poslední doby a občas je jim přisuzována velká budoucnost.

A občas se taky říká, že se jedná jen o nafouklou bublinu. Zejména proto, že lidé často nechtějí boty používat. Přestože Google i Apple se do svých produktů snaží zakomponovat inteligentní boty, kteří mají uživatelům splnit každé přání, většinu lidí to nezajímá. Ruku na srdce, vážně žádáte Siri či Cortanu o pomoc pokaždé, když chcete na telefonu něco vyhledat či spustit? Svá zařízení takhle ovládá málokdo.

Wikipedie a podobně rozsáhlé databáze však umějí boty využít výrazně smysluplnějším způsobem. Nebo se to aspoň na první pohled zdá. Tihle wikiboti si s vámi nepovídají, ale automaticky řeší jednoduché problémy, jako například nefunkční odkazy či zmatená přesměrování. Vystupují jako běžní uživatelé, akorát za jejich působením na stránce nestojí reálný člověk, nýbrž nějaké ty řádky kódu. Zdánlivě super, že? Jenže…

Bot Wars!

Wikipedie se postupným rozrůstáním dostala do fáze, kdy má různých botů obrovské množství. A jejich funkce se trochu překrývají. Wikiboti se však na rozdíl od reálných lidí (no, aspoň některých) nedomluví a nekompromisně si šlapou do zelí. Takový souboj může trvat celé roky, než se někdo rozhodne z jakéhokoli důvodu jednoho ze „znepřátelených“ botů vypnout. Na to přišli výzkumníci z Oxfordu a londýnského Institutu Alana Touringa, které práce botů zajímala detailněji.

Bitvy se výrazně liší v různých jazykových verzích. Třeba Němci dostávají své pilné pověsti, jelikož jejich stránky byly během poslední dekády kontra-editovány boty pouze 24 krát. Naopak Wikipedie v portugalštině se dočkala téměř osminásobku tohoto čísla! Celkově se mezi nejčastěji editovaná témata nechtěnými boty zařadily články o volební kampani Hillary Clinton, Arnoldu Schwarzeneggerovi, Nielsi Bohrovi či arabském jazyce.

Vědci nakonec konstatovali, že lidé se obvykle bojí toho, co by mohla umělá inteligence napáchat lidstvu. Jenže to, co umělá inteligence udělá jiné umělé inteligenci, může být úplně stejně zajímavé! Jak totiž vidíte, občas spolu válčí i roboti. Rozhodně uklidňující zpráva pro celé lidské pokolení!

Autor: Rimsy

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Nahradí nás v posteli v budoucnu roboti? Je to dost pravděpodobné!

Autopilot: co brání autonomní jízdě