Kdo je vlastně na Facebooku? Demografická data ukázala řadu absurdit!

Nedávný demografický průzkum na Facebooku ukázal, že skladba uživatelů není zdaleka taková, jakou bychom čekali. Jaká je tedy realita?

Suverénní vládce

Facebook je jasnou jedničkou mezi světovými sociálními sítěmi. S téměř dvěma miliardami aktivních uživatelů nemá konkurenci. Dokážete si to představit? Zhruba každý čtvrtý obyvatel této planety má na Facebooku účet, na který se alespoň jednou měsíčně podívá. Takhle propojeno lidstvo ještě nikdy nebylo. Pokud nepočítáme chatovací aplikace Messenger a WhatsApp (obě mimochodem taky patřící Facebooku), tak druhou sociální sítí je vlastně YouTube, motající se kolem jedné miliardy uživatelů. A následuje několik populárních čínských sítí. Z těchto čísel by člověk čekal, že největší síť bude mít taky nejpropracovanější statistiky a přehled o svých uživatelích, že? Ani náhodou, jak ukázala nedávná analýza demografických dat.

Sladkých osmnáct

Ze získaných dat se k nepřekvapení všech, kteří o tomhle tématu něco vědí, ukázalo, že na Facebooku je víc osmnáctiletých mladíků, než kolik jich vůbec žije na celém světě! Z toho docela jasně vyplývá, že tady je něco špatně. Totéž se týká i naší republiky – na nejpopulárnější sociální síti může být až dvojnásobek registrovaných uživatelů s tímhle věkem, než kolik jich je reálně v populaci.

Vedle šokujícího množství osmnáctiletých se však vyskytuje i extrémní množství lidí ve věku 21 let. To také dává smysl, jelikož právě takový věk si spousta nových uživatelů nastaví, aby působili dospěle. Nebo naopak starší se takhle udělají mladšími. Jenže to nejbizarnější teprve přichází – na Facebooku je totiž podezřele mnoho lidí, kterým je 26, 36, 46 a 56 let!

Jedná se o spiknutí? Je to nezvratný důkaz iluminátské vlády nad světem? Naštěstí ne. Data, ze kterých vycházíme, totiž byla sbírána v prosinci 2016, takže tohle jsou lidé, kteří jako rok narození vyplnili 1990, 1980, a tak dále. Takže většinou se jedná o falešné či odfláknuté profily, jejichž tvůrci se neobtěžovali napsat správné datum a pouze zaokrouhlili rok. Nakonec nic převratného, ale na první pohled jsou taková čísla vážně šílená.

Chlapi zase jednou dominují

Na Facebooku se vyskytuje také mnohem více mužů než žen, konkrétně 56 procent mužů a 44 procent žen. Vzhledem k tomu, jak je poměr obou pohlaví celosvětově vyrovnaný, je to dost velký rozdíl. A opět zřejmě proto, že se nejedná o pravdu. V některých zemích a kulturách totiž mají muži společensky vyšší postavení, je proto pro ženy výhodné si při zakládání profilu na sociální síti nastavit mužské pohlaví. Přátele tím sice neoblafnete, ovšem pro online komunikaci s cizími lidmi to může být o poznání výhodnější.

A u věku a pohlaví to nejspíš nekončí. Lidé lžou i o své poloze a dalších informacích. Problémem je, že inzerenti se podle těchto údajů často řídí. Online marketéři mají tendenci tvrdit, že díky množství informací ze sociálních sítí znají svou cílovku mnohem lépe než kdy dřív. Dat je určitě nesrovnatelně více, ale velká část z nich je prostě špatná a lživá.

A co z toho všeho plyne? Facebooku se nedá věřit. Pokud spravujete nějakou stránku a rádi se rochníte v datech o uživatelích, kterým se vaše stránka líbí, buďte vůči těmhle informacím mnohem obezřetnější. Jedná se totiž o data, která z velké míry neodpovídají realitě, takže jestli se vaše stránka líbí hlavně čerstvě dospělým lidem, můžete si být si jisti, že spousta z nich ještě usíná s plyšákem a o občance si mohou nechat leda tak zdát.

Autor: Rimsy

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Podle Facebooku jsme všichni mrtví! Kritická chyba. Jak ale vyřešit skutečnou smrt?

Lži na Facebooku – kdo námi manipuluje?