Dlouhověká zvířata v zajetí: Rekordmani, kteří to dotáhli až za hranice života

Jasně, zavírat divoká zvířata do klecí, to u srdíčka zabolí. Některé exempláře ze seznamu nejdéle žijících zvířat v zajetí jsou ale starší, než většina ochránců zvířecích práv. A jsou taky v lepší formě.

v zajetí

Zatímco tisíce medvídků koala hynulo v předloňských požárech Austrálie, koala Midori, zabydlená v japonském zoologickém parku na Awaji Farm, si užívala dvojité porce eukalyptu. Je jí 24 let, což z ní činí nejstaršího zástupce svého druhu na světě, a podle Guinessovy knihy rekordů šampiona. A pak že zvířata v zajetí se mají vždycky špatně. Kdo další prospívá?

Gorila Fatou asi nebyla moc ráda, když ji v roce 1959 naložil k proviantu v podpalubí námořník, aby ji pak prodal do německé zoo. Na druhé straně, v berlínské expozici prožila víc než plodný a bezpečný život, stejně jako jejích 13 vnoučat a 16 pravnoučat. A teď, když je jí 65 let a je nestarší gorilou chovanou v zajetí, je za každodenní péči ošetřovatelů a dozor veterináře rozhodně ráda.

Překonat průměr o 40 let? Žádný problém

Volnost a svoboda mají něco do sebe. Jenže když k tomu máte ještě pruhovaný kožich, a při hledání svačiny v džunglích musíte kličkovat mezi pytláky? Pak je pro vás možná lepší život v zajetí. Doba života tygrů bengálských by se měla pohybovat mezi 15-20 lety, dnes je to spíš mezi 8-12. I proto může být šestadvacetiletá tygřice z parku v Texasu víc než spokojená.

Albatros je díky svému přelétavému životnímu stylu dost spotřební zboží. Jejich život obvykle trvá 12, ale v extrémech i 40 let. Samička Wisdom už pověsila cestování na hřebík, a na stálo se zabydlela ve voliéře na Midway. Nejspíš udělala dobře, protože jí je 68 let!

slon
Vatsala si v indickém safari žije spokojeně už více než sto let. (foto: instagram/prithviraj1752)

Testem sloní paměti je pochopitelně Vatsala, která může porovnávat mezi životem v přírodě, v dřevorubeckém pracovním táboře, cirkusové šou pro turisty a nakonec ve výbězích indického safari. Ano, sloni jsou dlouhověká zvířata, ale Vatsala má 105 let. V zajetí tedy o čtyři dekády trumfla své nejstarší kolegy. A 40 let je mimochodem i věk, kterého se sloni v indické volné přírodě dožijí jen zřídka.

Anomálie i dobráčtí lidožravci

O třetinu delšího života ve spokojeném důchodů se stálou péčí a maximální pozorností si užívá An An, panda velká. V Hongkongu oslavila 36. narozeniny, a patří k těm jedincům, kteří osobně svou plodností přispěli k tomu, že pandy už nejsou ohroženým druhem.

Anakondy nepatří ke zrovna dlouhověkým hadům. Její život poznamenávají fáze, kdy pro svou velikost přestává být dravcem a stává se kořistí. Desetiletá délka žití je tak v přírodě většinou maximum. Annie, zabydlená v jihoafrickém Johannesburgu, má 37 let. Je to opravdu babička mezi hady.

Anakonda Annie je nejen obrovská, ale i opravdu hodně stará.

Rypoši (nezaměňovat s rypouši) jsou anomálií, biologickou i statistickou. Nezdá se totiž, že by se u nich s přibývajícím věkem nějak zvyšovalo riziko smrti. A dost zázračně se jim kromě nemocí zvířecího stáří vyhýbá i rakovina. Nejstarší exemplář v zajetí oslavil čtyřicítku, což je na padesátigramového, přirozeně slepého hlodavce žijícího v podzemí… šílené.

Po lidožravém krokodýlovi nilském, který se jmenoval Gustav (zmizel nebo byl zmizen v roce 2019) se nejstarším známým krokodýlem nilským stal Henry z Johannesburgu. Je mu prokazatelně 121 let, na délku má 5 metrů, váží tunu a už naštěstí neroste. Je to zlatíčko v důchodu. Lidi zabil jen dva.

Želva, která pamatuje Napoleonův funus

Skutečným rekordmanem je ale Aldabrachelys gigantea hololissa (to není kouzelnické zaklínadlo), ale želva obrovská. Konkrétně pakexemplář, který se jmenuje Jonathan, a jeho domovem je trávník na dvorku domu na ostrově Sv. Helena. Rázuje si po něm posledních 140 let.

želva
Kdyby mohl Jonathan vyprávět, co by asi povídal? (foto: instagram/uyi_lee)

Opravdu husté na tom je, že sem byl už v téhle formě dovezený, takže se narodil někdy kolem roku 1832. Ano, pokud se zadaří, Jonathan tu nejspíš oslaví dvousetleté výročí. Poslechnout si vyprávění tohoto veterána v zajetí by mohlo být opravdu zajímavé.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

Zvířata žijící v kanalizaci. Vše co nechcete na záchodě potkat

Zachráněná zvířata díky obětavým hasičům. Těchto 15 fotek zahřeje na duši!