Zvířata žijící v kanalizaci. Vše co nechcete na záchodě potkat

Oáza klidu a pokoje, místo pravidelně vnášející do našich životů uvolnění. Toaleta. Užití klozetu už jsme si od dětství natolik zautomatizovali, že nás většinou ani nenapadne se předem podívat, jestli se mezitím v míse něco nezabydlelo. Co? Třeba nějaké zvířátko obývající kanalizaci.

zvířata

Zvířata v kanalizaci jsou naprosto běžná věc, ať si to připouštíte nebo ne. Klasikou za všechny jsou hlodavci, přesněji řečeno potkani. Těm na rozdíl od spíše suchomilných krys voda nevadí. Navíc jsou to velcí objevitelé a proplavat sifonem až do vašeho bytu jim nečiní žádné zvláštní obtíže.

Pokud si nedokáží nadzvednout čumáčkem deklík sami, čekají, aby na vás vyskočili jako čertík z krabičky. Pokud vás tváří v tvář zmáčené obří myši nepřejde smysl pro humor, je to jen dobře. Může to být totiž mnohem horší. Australané jsou zvyklí na pravidelné „toaletní“ invaze žab. Do kanalizace se stahují během vlny veder jako do tůněk. A pak hledají první cestu potrubím ven.

Floridskou sezónní klasikou jsou například krajty srolované ve výlevce. Na jihu Ameriky se zase žertovně zabydlují v mísách hroznýši. A v Indii nebo Africe není zase až tak neobvyklé najít uvnitř toalety kobru. To už může být fatální posezení s překvapením. Hadi, kteří se vydávají do kanalizace hledat hlodavce vykrmené spláchnutými odpadky, nám přitom svými občasnými návštěvami jen připomínají, že pod našima nohama funguje vlastně celý umělý ekosystém, bludiště trubek, rour a stok. Svět, o jehož dalších obyvatelích vlastně víme jen velmi málo. Co přesně tam dole žije?

Univerzální rozkladači a potrava pro ostatní

Živočichů, kteří bez větších obtíží přežijí bez hlavy, dokáží měsíce hladovět, nečiní jim problémy zvýšená radioaktivita a koktejl smrtících chemikálií považují za kořeněné zpestření jídelníčku, není mnoho. Švábi ale k takovým patří a právě proto se jim tolik líbí v kanalizačních systémech. Přiživeni výkaly, vysráženým tukem a dalšími nečistotami se tu množí jako diví. Kolik jich je? Řekněme, že jedna samice vyrobí za rok 6 generací, kolem 300 jedinců. A ti vyrobí 45 000 dalších. Takže z jediné plodné samičky je do druhého roku invaze 6,75 milionů exemplářů. Objem nezničitelného hmyzu pak váží skoro jednu tunu.

V království kanalizace jich přitom žijí miliardy a s každým spláchnutím jim posíláme krmení. Kdo reguluje jejich početnost? Jedni z mála, kteří jejich tempu množení stačí, jsou krysy a potkani. Ti totiž dokáží znásobit svůj počet z jednoho páru na 1250 kusů za rok. Má to ale jednu praktickou nevýhodu. Z původně všežravého hlodavce na hmyzí stravě se tak postupně stává spíš lovec-predátor, uvyklý chuti na proteiny bohaté stravy. Masa. Takže přemnožení hlodavci z kanálů mohou jednou začít představovat opravdu zásadní hrozbu pro život na povrchu. Jsou jich totiž miliony.

Král džungle městských stok?

Za vykrmenými hlodavci se do podzemí stahují hadi, kteří se tu trvale zabydlují. Po pár generacích v temnotách se už svým předkům moc nepodobají. Mají bledé albínské formy a jejich tělesná konstituce je v nadbytku potravy opravdu masivní. Ani v pralesích Amazonie nenarazíte na takové macky, obyčejné krajty z kanálů dorůstají velikosti anakond. A kdo si pochutná na nich? Králem zvířat světa kanálů jsou nepochybně krokodýli a aligátoři. Ne, už to dávno není městská legenda, pověra a mýtus.

zvířata

Narazit v záchodové míse na hada? To nikdo nechce! (foto: 123rf.com)

V New Yorku jich zaměstnanci údržby „zachraňují“ kolem stovky ročně, v San Francisku kolem dvaceti. Silnou populaci aligátorů mají na jihu USA i v Mexiku a celé Asii. Hlášené jsou jednotlivé exempláře prakticky ze všech světových metropolí a taková zvířata v kanalizaci už běžně nečekáte. Jak se tam dolů dostala? Většinou je spláchli jejich chovatelé anebo sem přešly z volné přírody. Líbí se jim tu. Umělý ekosystém městské kanalizace je totiž do extrému úživným prostředím s celoroční stabilní teplotou. A lidé jej navštěvují, narušují jen minimálně. Proto jej stále častěji vyhledávají živočichové, kteří se na takové podmínky dokáží adaptovat.

Zvědavé vačice, veverky, pavouci vykukující z klozetu –  to by ještě šlo. Nakonec i ti hadi v míse toalety jsou jen takovým předkrmem, drobnou ukázkou toho, co všechno tam dole dokáže přežít a prosperovat. To ostatní, co odtud jednou vyjde na povrch, by nás ale v budoucnu mohlo silně překvapit.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

Mount Everest je zahlcený odpadky a výkaly. Čína zavřela základní tábor na své straně

12 lidí, kterým by měli zakázat cestování letadlem