Žhavé téma: V pátek se nezabíjelo jen ve Francii! O čem ještě média nemluví?

Barvíme si profilové fotografie do trikolóry na znamení smutku a podpory pro francouzský lid, řešme uprchlíky, posloucháme boje mezi politiky…ale na další podstatné věci zapomínáme. Co a proč média nerozebírají? Např. to, že v pátek neumírali jen obyvatelé Francie. Mrtvých jsou stovky!

„Nikdo nemluví o tom, že v pátek 13. listopadu zahynulo mnohem více lidí, než těch cca 130 v Paříži,“ nechal se slyšet vojenský analytik Jaroslav Štefec. Podle něj se počty mrtvých neustále uměle snižují. Spolu s lidmi v Paříži však zahynulo dalších asi 80 lidí v Iráku, také při teroristických útocích. Nemluvě o Sýrii, kde přišlo o život kolem 60 lidí. Ano, ať chceme nebo ne, v páteční noc byla krvavá a teroristických útoků proběhla celá řada. Analytik poukázal na fakt, že zahynulo dalších asi zhruba 300 nebo 400 lidí na následky teroristických útoků, které se ovšem nestaly v Evropě.

Ghetta a no go zany. Existují?

Velmi horké debaty jsou i kolem tzv. „no go“ zón, které jsou podle některých zdrojů podloubím kriminality. Existují takové čtvrti, kam nemuslimové nesmí a policie tady nemá žádné pravomoce? Se smělým tvrzením přišla americká stanice Fox News, která tvrdila, že v Paříži je ghett a no-go oblastí – tedy městských čtvrtí, kam se nedoporučuje chodit – nevídaně mnoho. Údajně jsou stovky etnicky smíšených čtvrtí  i v Německu, ale tam se zatím žádná nevymkla kontrole. Jak to s tvrzením dopadlo?

Po lednových atentátech na redakci časopisu Charlie Hebdo vyvolala reportáž televize Fox News o zakázaných zónách, kam nemuslimové nesmí, velký poprask. Dokonce se schylovalo k žalobě. Televize byla natolik zatlačená do kouta, že se nakonec za reportáž omluvila. Tady asi platí, že ne všechna média nemají kuráž vydávat se neprobádaným směrem. To samozřejmě neznamená, že takové čtvrti v Evropě skutečně nejsou. (Fox News poukázala v této souvislosti i na některá britská a německá města.) Jaký vzkaz má tenhle fakt pro nás do budoucna? To se teprve uvidí. Zatím je jasné, že si nemůžeme být vůbec s ničím jistí. A jak si přeberete uklidňování typu „u nás nic takového nehrozí“, je čistě na vás.

No go zóny. Můžou vzniknout i u nás?

Analitik připustil, že u nás mohou takové zóny vzniknout, pokud tedy připustíme, že vůbec existují. Podle něj je u nás zatím relativně malé muslimské zázemí. Podle oficiálních údajů má česká muslimská komunita šest až osm tisíc lidí. Většina z nich žije v Praze. „Praha si zakládá na celkem solidní no go zónu,“ prohlásil v ČT vojenský analytik. Pokud bychom podle něj přistoupili na kvotace, tak se nám podivná parta rozšíří v řádech stovek tisíc lidí. Pro nás je štěstí, že kvóty patrně neprojdou. To ale neznamená, že se v budoucnu tenhle problém řešit nebude.

Co vy na to?

Autor: SM

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Proč hořící Indonésie není zprávou dne?

Otevřená zpověď Víta Pokorného válcuje internet