Nejhorší ekologická katastrofa 21. století. Proč hořící Indonésie není zprávou dne?

Nejhorší ekologická katastrofa 21. století, záměrná devastace přírody a peklo v celé jeho temné podobě. Velká část světa hoří. Proč to nikoho nezajímá? Protože politika je kurva. Kdo tohle už dávno věděl?

Představte si krásnou Indonésii, tedy stát v jihovýchodní Asii a Oceánii. Zasněte se nad těmi všemi17 508 ostrovy a aspoň na chvíli se oddejte slastnému pocitu, že si v těchto místech uděláte měsíční prázdniny bez šéfa, internetu a každodenního stresu. A teď si představte, že nic z toho nebude. Proč? Indonésie hoří, a to už hezkých pár let.

Nedá se dýchat. A ani být

Jelikož momentálně všichni řeší uprchlíky, ani teď není „čas“ na holá fakta a informace o dalším zhoršení již tak mizerné situace. Nebo vy jste si snad všimli, že by zahraniční nebo české televizní stanice v posledních dnech upozornily na to, co a proč se děje kvůli palmovému oleji? Ne. Jeden z mála, kdo měl tu odvahu, byl britský deník Guardian.

Umírání na objednávku

„Vzduch má barvu okru. Viditelnost se v některých městech snížila na třicet metrů. Vojenské lodě evakuují děti z ostrovů, některé se již udusily. V plamenech vymírají celé druhy zvířat,“ popisují Britové stav pět tisíc kilometrů dlouhé Indonésie a zmiňují nejen trápení lidí s emisemi skleníkových plynů v postižených místech, ale i orangutanů, levhartů, medvědů, slonů i tygrů. A kde se o tom píše nebo mluví? Dalo by se to spočítat na prstech jedné ruky. Pochvala pouze dokumentaristům – jednotlivě.

Třeba tenhle krátký film přesně mapuje, proč je člověk kretén. Zjednodušeně řečeno, hlavním cílem je vysadit co nejvíc palmy olejné, která se používá v mnoha průmyslových odvětvích, a to hlavně jako biopalivo. Pozemky se odvodňují, vysušují a vypalují. Na úkor všeho a všech.

Rok od roku horší

Že jste o tom fakt ještě nic seriózního neslyšeli? Není divu. Hlavním předmětem aktuálních zpráv jsou sbírky na imigranty. Skandál, že průmysl biopaliv ničí zemi, politici nepotřebují. Beztak by nejspíš neměl dobrý rating

Maximálně by se ujala zpráva, že při posledním požáru v Indonésii zemřelo asi 15 tisíc dětí mladších tří let. A tohle zdaleka není a nebyla poslední nechutná akce, která se v těchto místech udála. Ostatně, jeden z tamních zářijových požárů zaznamenala organizace Greenpeace.

https://youtu.be/RC7cyRLt0YU

Vize starého „blázna“

A komu dalšímu není osud planety jedno? Když český nezávislý Deník Referendum otiskl překlad textu z britského zdroje, jistý biochemik Jan K. reagoval dalšími znepokojujícími slovy.

„Nedávno jsem se vrátil z Malajsie. Situace je snad ještě horší, než jak ji popisuje George Monbiot – oblaka kouře zastiňují nebe ještě v Penangu, stovky kilometrů vzdáleném od hořících pralesů. Je to opravdu jedna z největších ekologických katastrof současnosti a to mlčení sdělovacích prostředků je skutečně znepokojivé.“ No, a nejhorší na tom je, že celý tenhle cirkus s biopalivy je podpořen dotacemi.

Vypadá takhle ideální místo k žití? Foto: jakartaglobe.com

Vypadá takhle ideální místo k žití? Foto: jakartaglobe.com

Idioti jsme – a taky jimi zůstaneme

Škoda, že tenkrát nebrali vážně britského vědce Jamese Lovelocka. Některé předpovědi totiž opravdu vychází, a tohle je jedna z nich.

James Loverlock, pro některé podivín a blázen, již v roce 1965 pro ropnou společnost Shell založenou v roce 1907 předvídal, že hlavním problémem kolem roku 2000 bude životní prostředí. Kontroverzní chlapík dokonce ve své knize Pomsta Gaiy zmiňuje, že v roce 2020 se extrémní počasí stane normální, ale hlavně… Globální devastace přírody bude pokračovat. Těžko říct, kdo a jestli se vůbec probere… Tak, a teď zase o tom, jak se vám líbí nový Bond. Nebo snad těhotná Kim Kardashian a její oblečky?

Víte, že…

  • Kvůli palmovým plantážím je každou hodinu vykácen deštný prales o rozloze 300 fotbalových hřišť.
  • V Indonésii dochází k navyšování emisí skleníkových plynů.
  • V Čechách je založena Koalice proti palmovému oleji, která upozorňuje mimo jiné i na přítomnost palmového oleje v oblíbených potravinách. Na jejích stránkách si tak lze ověřit, zda koupí vámi oblíbeného pamlsku přispíváte k ničení planety. 

Autor: Merlin

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Fotky a fakta, které fascinují

5 zapomenutých teroristických zvěrstev