Tip na výlet? Byt Jimyho Hendrixe. K vidění bude již v únoru!

Turistických cílů není nikdy dost. A pokud jste fanoušek kytarových tónů světově známé legendy Jimyho Hendrixe, patří k vašim povinnostem omrknout mu byt, který se pomalu ale jistě zpřístupňuje veřejnosti.

V aquaparku už jste byli, Sněžku jste si vyšlápli, okolí Macochy znáte jako svůj vlastní dvorek a do Paříže se vám nechce, protože tam se budete muset muckat skoro na povel. Vyrazte do Londýna za rockerem, blues a jazzovou legendy Jimym Hendrixem. Král je sice už mrtev, ale jinak žije dál. A u toho musíte být!

Starším ročníkům netřeba připomínat, co tohle jméno znamenalo. Těm mladším se bude hodit malá nápověda. Děcka, takhle to kytarový génius, který ovlivnil historii rockové hudby, válel v roce 1969! Bohužel, o rok později náhle zemřel ve věku pouhých 27 let.

https://youtu.be/xAWtuxhdUDE

Jak to tenkrát bylo?

Obdivovali jste ho, milovali, uctívali? Pak jistě víte, že jeho smrt v noci na 18. září 1970 je opředena báchorkami a konspiračními teoriemi, které směle konkurují popisu skonu krále rock’n’rollu Elvise Presleyho. Jenže právě i tohle potáhne jeho fanoušky do bytu, kde se tvořily dějiny.

Někteří teoretici tvrdí, že Hendixova smrt byla výsledkem vládního spiknutí související s jeho bývalou přítelkyní, současnou milenkou a zároveň německou krasobruslařkou Monikou Dannemann, která svoje výpovědi, co se tenkrát stalo, měnila jako na špinavé podprsenky.

Horší než argentinská telenovela

Jimy za ní přišel do jejího bytu v Notting Hillu a večer trávili spolu. Pili červené víno, došlo i prášky na spaní s názvem Vesperax. Hendrix si údajně vzal dvacekrát vyšší dávku než je ta předepsaná lékařem.

Další den se krasobruslařka probudila a šla koupit cigarety. Když se okolo desáté dopolední vrátila, našla kytarovou legendu ve zvratkách. Záchranáři konstatovali smrt a v pitevní zprávě se píše, že Jimy zemřel na zadušení někdy krátce po půlnoci. Že by si milenka za tu dobu nevšimla, co se děje? Prodleva od půlnoci do rána je obrovská.

Vzpomínka na toho, kdo uměl

Však taky milá zlatá plkala jednu verzi za druhou. Podle jedné nitky dokonce Hendrix dýchal ještě v momentě, kdy ho nakládali do sanitky. Někteří hovoří i o sebevraždě nebo právě vládním spiknutí, které mělo za cíl zavraždit hlas rozčarované generace. Ať je to jak chce, J. H. patří mezi nejvlivnější a ctěné umělce vůbec. Chcete-li nasáknout trochu té jeho vize, již teď se můžete připravovat na malý výlet.

Byt s adresou 23 Brook Street v nóbl části čtvrti Mayfair v Londýně, ve kterém kytarista žil, se 10. února 2016 naplno otevře veřejnosti. Vstupenky jsou v prodeji již od 2. listopadu, a jelikož obnovení tohoto hudebního doupěte a zároveň muzea přišlo na 2,4 milionu liber, určitě bude stát za prohlídku.

A jak to máte vy? Jste fanouškem Hendrixe, nebo vám tohle jméno nic neříká?

Autor: Merlin

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Herci za slavnými maskami

Jak vypadají dnes slavné celebrity v dětství