Zemřel Miroslav Macek, klíčová postava ODS a české politiky

Miroslav Macek, spoluzakladatel a dlouholetý politik ODS, zemřel ve středu 1. května ve věku 79 let. Jeho smrt oznámila společnost Albatros Media, která vydávala jeho literární díla.

Macek

Miroslav Macek a jeho politická kariéra

Macek, narozen 7. prosince 1944 v Litomyšli, byl významným politikem a místopředsedou ODS. Jeho politická kariéra začala hned po listopadu 1989, kdy se stal členem Občanského fóra a posléze jedním z klíčových členů ODS. V roce 1992, během rozpadu Československa, zastával post místopředsedy federální vlády a ministra práce a sociálních věcí.

Kontroverze a odchod z politiky

Macek byl znám svými výraznými a často kontroverzními názory. V roce 2001 po aféře s poradenstvím pro Erste Bank a následném zveřejnění informací o několikamilionové odměně rezignoval na své posty v ODS. I po odchodu z aktivní politiky zůstal vlivným komentátorem a externím poradcem bývalého prezidenta Václava Klause.

Miroslav Macek nešel pro ostrá slova a gesta daleko

Osobnost a záliby

Mimo politiku se Macek věnoval také literatuře a publicistice. Napsal pokračování slavného románu Saturnin a překládal Shakespearovy sonety. Jeho životními zájmy byly také detektivní příběhy a zahrada, které často reflektoval ve svých dílech.

Soustrast a památka

Smutek nad Mackovým úmrtím vyjádřil i bývalý prezident Václav Klaus, který označil Macka za klíčovou postavu vzniku polistopadové pravice. Rozloučení s Mackem proběhne v úzkém rodinném kruhu, jak uvedla ČTK mluvčí Albatros Media Jana Fikotová. Rodina děkuje za projevy soustrasti a prosí o zachování soukromí v těžkých chvílích.

MOHLO BY SE VÁM HODIT

Jak bydlí Tomio Okamura: Když architektura překračuje hranice