Jak bydlí Tomio Okamura: Když architektura překračuje hranice

Nahlédněte do kontroverzního sídla Tomia Okamury. Tento dům, přezdívaný vším od Takešiho hradu po Lobotomy Medical Centre, odhaluje své tajemství. Připravte se na odhalení, které překračuje běžné hranice architektury.

okamura

Tubus vedle ikonické vily

V pražském Břevnově, v těsném sousedství s ikonickou Müllerovou vilou od Adolfa Loose, vyrostla stavba, která se nenechá přehlédnout. Švýcarský architekt Christian Kerez se podílel na vzniku domu politika Tomia Okamury, a teď se rozhodl podělit o detaily tohoto nevšedního projektu. Kerezův design je založen na cihlových válcových tubusech, díky čemuž dům působí jako moderní pevnost přímo v metropoli. Jak vlastně Okamura žije?

Prostorné bydlení

Okamura se pyšní domovem s třemi byty a celkově 39 pokoji. Kerez se rozhodl odstranit dělicí stěny a nechal tak prostor, aby mohl „dýchat“. Tato unikátní koncepce umožňuje, že každé patro domu vytváří dojem samostatného bydlení, kde se prostory navzájem prolínají a poskytují obyvatelům nevšední zážitek. Rozloha místností se pohybuje od 90 do 110 metrů čtverečních, což společně s promyšleným uspořádáním vytváří dojem prostornosti a svobody.

Okamura žije v kruhu

Architekt Kerez sázel na neočekávanost a dynamiku. Kruhové místnosti se překrývají a mění svůj obrys z patra na patro, čímž vzniká efekt labyrintu, který je nejen vizuálně zajímavý, ale také praktický. Toto uspořádání podle něj přináší dojem rozšíření v rámci striktních hranic budovy a zároveň nabízí obyvatelům nekonečné možnosti, jak svůj domov využívat a prožívat.

Soukromí

Ačkoliv se může zdát, že takový dům musí čelit kompromisům v oblasti praktičnosti, opak je pravdou. Kerez myslel i na detaily, jako jsou koupelny nebo výtah, které jsou umístěny mezi kruhovými místnostmi a nabízejí tak potřebné soukromí. Součástí designu je možnost úplného uzavření některých prostor, což v kontrastu s otevřenými hlavními místnostmi dodává domu další rozměr.

Lobotomy medical centre

Okamurův dům už zažil svou slávu na internetu ještě předtím, než byl úplně hotový. Na Google mapách se mu dostalo hned několika „nových“ jmen – od Takešiho hradu, přes hrad Shoguna Pitomia, až po Lobotomy Medical Centre. Nakonec se z něj stalo i Demagogické centrum pro lobotomiky. Každopádně můžete nahlídnout jak Okamura bydlí a posoudit sami. 

MOHLO BY SE VÁM HODIT 

Jak vypadá ideální bydlení pro svobodného mládence?