Zemřel Jaroslav Bašta, poslanec SPD a neúspěšný kandidát na prezidenta

Zemřel Jaroslav Bašta, poslanec hnutí SPD a výrazná osobnost české politiky. Ve věku 75 let podlehl dlouhodobé těžké nemoci. Informaci o jeho úmrtí poskytla mluvčí SPD Barbora Šťastná, která zdůraznila Baštův význam jako „člověka pevných zásad a jednoho z posledních aktivních politiků předlistopadového disentu.“ V poslaneckém klubu SPD by měl Baštu nahradit Marcel Dlask, správní ředitel chvaletické elektrárny.

Bašta

Zemřel Jaroslav Bašta

Jaroslav Bašta, poslanec SPD od roku 2021 a významná postava české politiky s bohatou kariérou, zemřel. Jeho politická cesta zahrnovala funkce od roku 1996, kdy byl zvolen poslancem za ČSSD, přes diplomatické posty v Rusku a na Ukrajině, až po pozici ministra bez portfeje ve vládě Miloše Zemana. Bašta byl také známý svým působením jako signatář Charty 77.

Jaroslav Bašta zemřel.

Kdo ho nahradí?

Nástupcem Bašty ve Sněmovně se stane Marcel Dlask, správní ředitel chvaletické elektrárny a jeden z Baštových asistentů. Proces nástupu zahrnuje komunikaci s mandátovým a imunitním výborem ohledně účasti na schůzi a složení poslaneckého slibu, jak uvedla Pekarová Adamová.

Reakce politických představitelů

Na Baštovo úmrtí reagovaly veřejné a politické osobnosti. Mluvčí SPD vyjádřila uznání Baštově práci a principům. Bývalý prezident Miloš Zeman a exprezident Václav Klaus oceňují jeho významný vklad do politického dění a jeho schopnost držet se svých témat a principů, i přes nedávnou kritiku jeho absence v Poslanecké sněmovně.

Kariéra a život

Baštova kariéra byla rozmanitá: od vzdělání v historické archeologii, přes účast ve studentském Hnutí revoluční mládeže a následné vězení, až po politické působení po sametové revoluci. Přešel od ČSSD k SPD, s mezikrokem v hnutí BOS. Kandidoval na prezidenta s podporou SPD, ale v prvním kole získal 4,45% hlasů.

Bašta
V roce 2023 neúspěšně kandidoval na Prezidenta ČR za SPD

Bašta byl ženatý a měl nemanželského syna, který před několika lety zemřel. Jeho přechod od jedné politické strany k jiné a následná kandidatura na prezidenta byly interpretovány jako vyhledávání nových příležitostí pro návrat do politiky.

MOHLO BY SE VÁM HODIT

Peter Pellegrini vyhrává slovenské prezidentské volby