Peter Pellegrini vyhrává slovenské prezidentské volby

Ve druhém kole slovenských prezidentských voleb, které se konalo v sobotu, měli Slováci na výběr mezi Ivanem Korčokem, kariérním diplomatem a vítězem prvního kola, a Peterem Pellegrinim, předsedou parlamentu a strany Hlas-sociální demokracie (Hlas-SD). Po sečtení hlasů se Peter Pellegrini stal novým prezidentem Slovenska.

Pellegrini

Pellegriniho vítězství v druhém kole

Ve finálním souboji o slovenské prezidentství se Peter Pellegrini, blízký spojenec premiéra Roberta Fica, utkal s Ivanem Korčokem, zkušeným diplomatem podporovaným opozicí. Pellegrini získal více než 53 % hlasů, zatímco Korčok se umístil na druhém místě s 47 % hlasů. Volební účast dosáhla 61 procent. Pellegriniho vítězství bylo potvrzeno hned po sečtení dostatečného počtu hlasů, což Korčok respektoval a nově zvolenému prezidentovi gratuloval.

Reakce a dopad voleb

Zprávy o jeho vítězství byly přijaty s nadšením v jeho volebním štábu, kde jeho příznivci oslavovali heslem „Pelle na hrad!“ a společným zpěvem slovenské hymny. Toto vítězství přichází po prvním kole voleb, v němž Korčok původně vedl, ale nakonec byl překonán. S koncem mandátu současné prezidentky Zuzany Čaputové v polovině června se očekává, že vítěz voleb převezme úřad a nastoupí na prezidentský post s příslibem zachování míru a stability na Slovensku.

MOHLO BY SE VÁM HODIT

Počasí a volby – co všechno už ovlivnil déšť?