Tropy v dubnu? Připravte se na velmi tropické počasí, hlásí meteorologové

V neděli se Česko probudilo do dne jako z jiného ročního období. Slunce pálilo silněji než obvykle a teploty se vyšplhaly do výšin, které jsme zvyklí spojovat spíše s letními měsíci. Na více než polovině meteorologických stanic byl zaznamenán letní den, zatímco na některých místech teploměry ukázaly čísla přesahující magickou hranici tropických 30 stupňů Celsia. Tento nečekaný teplotní výlet do tropy přinesl nejen radost sluníčkářům, ale i otazníky nad nadcházejícími dny. Jak dlouho si můžeme užívat tohoto předčasného léta a jaké následky může mít pro přírodu a zemědělství?

tropy

Nedělní tropy překvapily Česko

V neděli Českou republiku zahalilo nebývalé teplo, které nejenže laskavě hladilo naše tváře, ale také přepisovalo historii měření teplot. Více než polovina meteorologických stanic po celé zemi zaznamenala teploty nad 25 stupňů Celsia, což definuje letní den. A nezůstalo jen u toho – na některých místech rtuť teploměrů vyšplhala ještě výše, překračující hranici pro tropický den.

Tropické překvapení v Praze

Zvláště pozoruhodná byla situace v pražských Komořanech, kde teplota dosáhla až 30,6 stupně Celsia. Což znamená, že jsme zažili první tropy letošního roku. Tyto teploty představují nejen příjemný dar pro všechny milovníky slunce, ale také znamení tropického dne, které v tomto období není běžné. To, co nás v neděli potěšilo teplem, se stalo i historickým mezníkem – překonáno bylo datum nejdřívějšího tropického dne z roku 1934.

tropy
Praha hlásí tropy. V neděli naměřili 30°C

Extrémní teploty ve světle historie

Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) na platformě X zdůraznil, že podobné teplotní extrémy by, pokud by nastaly v letních měsících, znamenaly teploty atakující 41 nebo dokonce 42 stupňů Celsia. Toto srovnání nám ukazuje nejen mimořádnost nedělního tepla, ale také nás nutí zamyslet se nad možnými důsledky takových výkyvů počasí, kdy se začnou více střídat tropy a ochlazení.

Jaké bude počasí v následujících dnech?

Přestože teplé počasí může být pro mnohé z nás příjemným rozptýlením, ČHMÚ varuje před možným následným ochlazením. Pokud by skutečně došlo k výraznému poklesu teplot, může to mít za následek značné ztráty na úrodě ovoce. Tato předpověď přináší stín nad radostí z teplého počasí a připomíná nám, jak je důležité být připraven na proměnlivost našeho klimatu.

MOHLO BY SE VÁM HODIT

Teplotní rekordy z domova i ze světa: Když si počasíčko dělá, co chce